Szemléletformáló és érzékenyítő napot tartottak Újnéppusztán

A településen található szociális intézmény lakói a zalaegerszegi Petőfi Sándor és Dózsa György Általános iskola elsőseit látták hétfőn vendégül. A program célja, hogy a gyermekek megismerkedjenek az intézményben élő ellátottakkal és bepillantást nyerjenek a fogyatékkal élők mindennapjaiba.

A Zalaegerszegről érkezett kisiskolások a délelőtt folyamán megismerkedtek az autista farmmal, majd együtt ebédeltek az intézmény lakóival. A program célja a másság elfogadtatása és a rossz társadalmi beidegződések leküzdése. Erre a pedagógusok szerint már egészen fiatal korban is nyitottak a gyerekek.


A gyermekek bepillantást nyertek a fogyatékkal élők mindennapjaiba

– Mindenkinek fontos lenne ezt megmutatni. De minél hamarabb elkezdjük, annál könnyebb, hiszen érdemes végignézni a gyerekeken, ahogy játszanak és csapatversenyen vesznek részt ezekkel az emberekkel. S megkérdeztem, hogy érzik magukat, azt válaszolták, minden rendben van, teljesen elfogadták őket. Fel sem merül bennük, hogy ők esetleg mások lennének. Óriási szeretetet kapnak tőlük, és ők csak ezt érzékelik, ők még a szeretet nyelvén érzékelnek mindent – mondta el Kőrösi Beáta a zalaegerszegi Petőfi-iskola pedagógusa. 

A közös önfeledt éneklés, az együtt lejátszott foci- és kosármeccsek azt bizonyították, hogy a program elérte célját. 

– Sokat játszottunk, és nagyon sok állatot láttam. Például tyúkot, nyulat, malacot. Meg találkoztam sok emberrel is, és megbarátkoztam sokkal – fogalmazott Molnár Odett.

A szemléletformáló és érzékenyítő nap fő feladata, hogy a legkisebb generációtól indulva, a társadalom egészére is kihatva segítse a fogyatékkal élők elfogadását.

–  A legfontosabb, hogy a lakóink, az 57 lakó, aki a magyarszerdahelyi intézményben él, ők a férőhelykiváltás keretében lakóotthonokba fognak költözni az elkövetkezendő év folyamán. Próbáljuk egy kicsit a lakosságot is érzékenyíteni ezáltal, hogy elfogadják azokat az embertársainkat, akik másként születtek és másként élik az életüket, hiszen ha ezt már kisgyermek kortól elkezdjük, akkor, azt gondolom, nagyon sokat tudunk tenni azért, hogy felnőttként is el tudjuk fogadni a másságot – mondta el Györe Edina a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója. 

A diákok az érzékenyítő napon az otthon minden lakóját megismerték, és az egész délutánt velük töltötték.