Színvonalas kiállítással zárult a művésztelep Kendlimajorban

A Kisrécséhez tartozó Kendlimajor neve immár két évtizede a Ludvig Nemzetközi Művésztelep révén vált ismerté Magyarországon és külföldön. A 26. alkalommal rendezett szimpózium szombaton kiállítással zárult. A harminc művész munkáiból összeállított kollekciót a kiállítóteremben és a műtermekben nézhették meg az érdeklődők.


Fotók: Halász Gyula

A két hétig tartó alkotótelepet lezáró vernisszázson az érdeklődőket, a támogatókat és a művészeket Ludvigné Tihanyi Klára köszöntötte a szervezők részéről.

Ezt követően a művésztelepet működtető tulajdonosok nevében Siegmar Schmidt szólt az egybegyűltekhez. A Németországban élő üzletember és mecénás köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ennyi országból érkeztek festők és szobrászok Kendlimajorba. Emellett elismeréssel szólt a kiállításon bemutatott alkotások színvonaláról, sokszínűségéről.

Szakmai szempontból Vitéz Ferenc művészeti író értékelte a nemzetközi szimpózium zárókiállításán bemutatott műveket. A mesterien felépített beszéd viselhetné az Egy este Kendlimajorban címet is, hiszen egy olyan esti beszélgetés formájában jelent meg az egész, amikor az alkotók a művészet alapkérdéseiről váltanak szót. Persze az is nagy kihívás, hogy miként lehet egy rövid értékelésben megragadni harminc művész belső világát, megfejteni üzeneteit. A dialógusra felépített összegzés remek átkötésekkel hozta közelebb a kortárs művészek munkáit. Közös pontként a festői emlékezés különböző formáit említette a művészeti író, aki szólt a modern képzőművészeti irányzatokban jelentkező jelek, szimbólumok és allegóriák változatos megjelenési formáiról is. A festői emlékezés részének tekinthetők a konkrét élmények, a fantáziavilág, az álmok és a képzelet világa - mondta Vitéz Ferenc.

Nagy kérdés, hogy miként lehet ezt a színvonalat évtizedeken át fenntartani? Mi ennek a titka? A hely szellemén kívül talán az, hogy az egyéni teljesítmények egy olyan közösségi térben jelennek meg, ahol a meghívott alkotók munkái egy bizonyos színvonalat elérnek, emellett adott emberi értékeket közösnek tekintenek. Kendlimajorba minden alkotó a saját belső világát, gondolatiságát, szín- és formavilágát hozza, de felfedezhetők az alkotásokban azok az élmények, impulzusok és kölcsönhatások amik évről-évre beépülnek az itt szerzett inspirációk során. Egy állandónak tekinthető közösséghez minden évben új művészek is csatlakoznak, így a megújulás, a frissesség borítékolható. Így volt ez idén is és ennek nyomán színvonalas alkotások születtek.

A zárókiállításon értékes festményeket és képzőművészeti albumokat sorsoltak ki a támogatói jegyeket vásárlók között. Az est során Tiborcz Iván jazz örökzöldekkel szórakoztatta a közönséget.

H.Gy.