Trükközött az adásvételivel, most mehet a bíróságra

Egy 52 éves férfit vádoltak meg a kanizsai ügyészek hamis magánokirat felhasználásának vétségével, mert trükközött egy gépkocsi adásvételi szerződésével. A tanulságosnak is nevezhető büntetőügyről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta hírportálunk olvasóit.

A most megvádolt, 52 éves férfi 2017 februárjának elején hirdetett meg eladásra az interneten egy általa használt, azonban egy siklósi nő tulajdonában álló Fiat Tipo személygépkocsit, amelynek nem ő, hanem a felesége volt az üzembentartója. A hirdetésre 2017. február 7-én jelentkezett egy nagykanizsai lakos, akivel a férfi megállapodott a gépkocsi átadásáról, majd a feleség és a vevő kitöltöttek és aláírtak egy adásvételi előszerződést a gépkocsi vonatkozásában. A vádlott a gépkocsit 40.000,- Ft megfizetése ellenében a vevő birtokába adta.

A vevő néhány nap múlva ismét felkereste a vádlottat annak lakásán, és arra kérte, hogy bocsásson a rendelkezésére egy végleges szerződést, mivel a gépkocsira biztosítást kíván kötni. A férfi ekkor átadott a vevőnek egy üzembentartói jog átruházásáról szóló szerződést, amelyen előzőleg az eredeti tulajdonos – a siklósi nő – személyi adatait kitöltötte, illetve a nevét is aláírta. Ezzel a magánokiratot meghamisította, amelyről a vevőnek nem volt tudomása. Mindezek miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat az 52 éves férfi ellen a dél-zalai város járásbíróságán.

Papp Attila