Uniós támogatást ígértek, felfüggesztett börtönt kaptak érte

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Járásbíróság azt a három férfit, akik európai uniós támogatások ígéretével több, mint 18 millió forintot csaltak ki egy házaspártól. A büntetőügyről a tavalyi esztendő végén számoltunk be először a kanizsaujsag.hu olvasóinak. Az elsőfokú, nem jogerős ítéletről a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Vándor Virág tájékoztatta hírportálunk olvasóit.

A Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin vezette büntetőtanács által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott, Sz. A. 2015 decemberében határozta el magát arra a zalai megyeszékhelyen, hogy a sértett házaspártól egy kitalált történettel fog pénzt szerezni. Ennek megfelelően a III. rendű vádlott egy befolyásos, európai uniós támogatásokat intézni tudó személy szerepét játszotta el, és az uniós támogatások megszerzését ígérte nagyobb összegű készpénz ellenében. A III. rendű vádlott és a sértettek közötti találkozókon a II. rendű vádlott is jelen volt, megerősítve a házaspárt abban, hogy a támogatás megszerzésének nincs akadálya. A sértettek ennek érdekében, több alkalommal, összesen 18.041.350,- Ft készpénzt adtak át a vádlottaknak, akiknek célja kizárólag a sértettek pénzének jogtalan megszerzése volt, hiszen valójában semmilyen európai uniós támogatást nem intéztek, erre lehetőségük sem lett volna.

A férfiakat a bíróság bűnösnek találta folytatólagosan és társtettesként elkövetett csalás bűntettében, ezért az I. és III. rendű vádlottakat 2 év szabadságvesztéssel sújtotta, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, a II. rendű vádlott esetében 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztve. Ezen túlmenően, egyetemlegesen kötelezte a vádlottakat a csalással megszerzett pénz – 18.041.350,- Ft – sértettek részére történő megfizetésére is. Az ítélet a bejelentett fellebbezésekre tekintettel nem jogerős, ugyanis az I. rendű vádlott felmentéséért fellebbezett, míg a II. rendű vádlott és védője, illetve a III. rendű vádlott védője, továbbá az ügyész a fellebbezés benyújtására 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Papp Attila