Visszatekerte a kilométer-órát: bűntett miatt kell felelnie

A kilométer-óra manipulálása bűncselekmény, ezt most egy életre meg fogja tanulni egy gellénházi férfi is, aki azért hamisította meg az általa eladásra kínált gépkocsi kilométer-számlálóját, hogy egy kevéske plusz pénzt kereshessen vele. Megérte? Nem hinném, hiszen az ügyvéd jóval többe fog kerülni… A bűnügy részleteiről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől érdeklődtünk.

A most megvádolt gellénházi férfi 2014. szeptember 28. napján Ausztriába utazott, ahol Dietersdorf településen, egy magánszemélytől megvásárolt egy Mazda 6 típusú személygépkocsit, legkevesebb 177.749 kilométeróra-állással. Célja az autó Magyarországon történő továbbértékesítése volt, 1.500,- Euro-s áron. A férfi a gépkocsi megvásárlása és Magyarországra történő szállítása után, azonban még valamikor 2015. március 11. napja előtt, pontosabban már meg nem határozható időben lépett a bűn útjára, és követte el a bűncselekményt. Gellénházán – abból a célból, hogy a járművet nagyobb haszonnal és könnyebben tudja továbbértékesíteni – a Mazda 6 típusú személygépkocsi kilométeróra-állását a mintegy 178.000 kilométerről, egy számítógépes berendezéssel 146.271 kilométerre változtatta. A Zala Megyei Kormányhivatal, mint Nemzeti Közlekedési Hatóság Zalaegerszeg, Zrínyi út 101. szám alatti vizsgáló állomásán, 2015. március 11. napján már 146.327 értéket rögzítettek az autó kilométer számlálójának értékeként.

Ezután a vádlott a Mazdát még ugyanazon a napon 600.000,- Ft-os eladási áron értékesítette egy vevőnek, aki kifizette a személygépkocsi magyarországi forgalomba helyezésével kapcsolatos költségeket – mintegy 200.000,- Ft-ot – is. Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség a gellénházi férfi ellen „gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisításának bűntette” miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon.

Papp Attila