A fogyasztók a panaszügyek gyorsabb kezelését várják a szolgáltatóktól

facebook megosztás

A fogyasztók alapvetően elégedettek az egyetemes villamosenergia-szolgáltatók teljesítményével, de 18 százalékuk lassúnak tartja a panaszügyek kivizsgálását - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vizsgálatából.    

A MEKH évente vizsgálja a fogyasztók elégedettségét a villamosenergia-szolgáltatás minőségével kapcsolatban.    

Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint az elszámolás módjával a lakossági fogyasztók szinte kivétel nélkül elégedettek voltak: 26 százalékuk teljesen elégedett, további 73 százalékuk elégedett. A számla pontosságát is kevesen vitatták, a válaszadók 99 százaléka pozitívan értékelte, csak 1 százalék volt a negatív válaszok aránya.    

A számla érthetőségét a megkérdezett lakossági fogyasztók 92 százaléka jónak minősítette, mintegy 8 százaléka válaszolta, hogy az értelmezés nehézséget jelent számára. A negatív véleményt megfogalmazók közül a legtöbben azt panaszolták, hogy nem igazodnak ki a számlán, sokan túlzsúfoltnak tartják, másoknak túl kicsi a betűméretet, illetve voltak, akik a számukra érdektelen információkat kritizálták.    

A fogyasztók jellemzően elégedettek voltak a számla érkezésének ütemével, negatív véleményt 1 százalékuk fogalmazott meg. A teljesen elégedett lakossági fogyasztók aránya 28 százalék.    

Az egyetemes szolgáltatások ügyfélkapcsolati mutatóival kapcsolatban a legfontosabb megállapítás, hogy a személyes és telefonos ügyfélszolgálatokon kívül a többi lehetőséget a fogyasztóknak csak kis hányada tartja megfelelőnek. A népszerűségi sorrend alapján első a telefonos, második a személyes ügyintézés, harmadik az internetes, a negyedik az írásos kapcsolat.    

A korábbi évek vizsgálatai során a reklamációs ügyek intézése kritikus szolgáltatási elem volt, és az egyetemes szolgáltatói területen idén is ez a tevékenységcsoport kapta a legalacsonyabb pontszámokat - közölte a MEKH.    

A reklamációs ügyintézés gyorsaságával 82 százalék volt részben vagy teljesen elégedett, de a válaszadók 18 százaléka kifogásolta. A szakszerűséggel a megkérdezett fogyasztók 87 százaléka elégedett volt.    

Mindent összevetve a reklamációkezelés értékelésénél a pozitív vélemények aránya elérte a 81 százalékot, az egy évvel korábbi 73 százalék után. A negatív vélemények aránya 19 százalékra csökkent a korábbi 27 százalékról. Ezen belül a fogyasztók 15 százaléka volt maradéktalanul elégedett az egy évvel korábbi 10 százalék után. A teljesen elégedetlenek aránya 4 százalék maradt.   

A kérdőíves vizsgálatot a villamosenergia-felhasználók elégedettségének felmérésére 2017 őszén indították, a 7200 lakossági és 2400 nem lakossági felhasználó véleményét külön-külön összegezték.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.