Azeri est

facebook megosztás

Azerbajdzsánnal ért véget a zenei utazás: a Kanizsai Kulturális Központ Népek zenéje koncertsorozatában, a brazil és a francia után azeri estet tartottak az Erzsébet téri zenepavilonnál tegnap. Az előadás a Shirinov – Fenyvesi – Szandai – Dés kvartett lemezbemutató turnéjának egyik állomása volt.

Az azeri zongorista, Elchin Shirinov és Dés András ütőhangszeres két évvel ezelőtt ismerkedett meg, amikor egy lengyel énekes zenekarában léptek fel egy fesztiválon. – Azonnal kiderült, hogy nagyon szeretünk együtt játszani, és nagyon jól működik a kollaborációnk. Ez 2016 áprilisában volt. Utána egyik ötlet jött a másik után, s most ott tartunk, hogy megszületett egy közös lemez és szerveztünk egy turnét, amelyen ezt az anyagot be tudjuk mutatni – mondta el Dés András ütőhangszeres.


Az előadás a Shirinov – Fenyvesi – Szandai – Dés kvartett lemezbemutató turnéjának egyik állomása volt
(Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A két zenészhez Fenyvesi Márton gitáros és Szandai Mátyás nagybőgős is csatlakozott. A Maiden Tower című bemutatkozó lemezen a kvartett tagjainak saját szerzeményei hallhatók. A címadó dalt Elchin Shirinov írta. A Maiden Tower egy 12. századi történelmi emlékmű, amely Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban található. A zongorista más szerzeményeiben is rendre visszaköszön szülőföldjének népdalkincse és zenei ornamentikája. – A népzenével nőttem fel, miután a fivéreim mind népzenészek voltak. Már egészen fiatalon úgy éreztem, ez a zenei világ a véremben van. Később megszerettem a jazzt, és elkezdtem tanulni. Aztán amikor egyre több jó példát láttam, láttunk másoktól a jazz és a népzene ötvözésére, mi is elkezdtünk ezzel kísérletezgetni – árulta el Elchin Shirinov zongorista.

Az azeri est a Kanizsai Kulturális Központ Népek zenéje sorozatának harmadik, egyben utolsó állomása volt: az előző hetekben francia és brazil dallamok is felcsendültek az Erzsébet téri zenepavilonnál.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.