Búcsú Magdolna napján

facebook megosztás

Magdolna-napi búcsút tartottak tegnap a Bacónakhegyi kápolnában. A helyi birtokosok, a nagyrécseiek és az elszármazottak évről évre részt vesznek a szentmisén, és az azt követő kulturális, közösségi programokon.

Több mint 10 éve rendezte az első búcsút Nagyrécse önkormányzata és a Bacónak Hegyért Alapítvány a hegyháton. – Itt az ember érzi a nyugalmat, a szelídgesztenyefákkal és a régi pincékkel. Jó lenne, ha a mezőgazdasági vonal is, és a vállalkozások is elindulhatnának, mert akkor így éledhetne jobban fel ez a vidék. Reméljük, hogy az itt lakók és az ide települők is tudják milyen nagy érték ez, nem pénzbeli érték, hanem eszmei érték, ez a kis terület és ez a hagyomány, amit ápolunk – mondta el kérdésünkre a Bacónak Hegyért Alapítvány elnöke, Fábián Lászlóné.

A kápolna búcsúünnepén minden esztendőben kulturális program is várja a résztvevőket. Idén komolyzenei koncert volt a hegyháton, barokk szerzők fuvolaműveiből, Lázár Zsófia és Csalog Benedek közreműködésével. – Ez az egész dolog igazából a XX. század derekán alakult ki, hogy a régebbi zene után érdeklődjünk. Korábban mindenki a saját korának a zenéjét játszotta, a XIX. század végéig bezárólag. Nagyon ritkán játszottak elmúlt korok repertoárjából. És a XX. század közepén alakult ez ki, másfelől az a mozgalom is akkor indult be: miszerint próbáljuk meg a régi korok zenéjét olyan hangszereken játszani, mint akkor játszották – fogalmazott a fuvolaművészek egyike, Csalog Benedek.

A Magdolna napi búcsú résztvevői igazi időutazáson vehettek részt, a művészeknek és korhű fuvoláiknak köszönhetően.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.