Egyre nagyobb az altisztek szerepe a honvédségben

facebook megosztás

Egyre markánsabb szerep jut az altiszteknek a Magyar Honvédségben - mondta Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka az M1 aktuális csatornán. 


Altisztavatás Budapesten. Hozzátartozóik fényképezik az altiszteket a fővárosi Hősök terén tartott altisztavatáson 2018. július 8-án. Az avatáson csaknem háromszáz, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A parancsnok szerint a kilencvenes évek előtt az altiszteknek - akkor még tiszthelyettesnek hívták őket - nem volt kiemelt szerepük, a tisztek kerültek középpontba.  

Mára ez - a NATO-tagság miatt is - megváltozott, s az altisztek a feladatok végrehajtásában, a felkészítésben, kiképzésben, az egyéni tartós külszolgálatokban, sőt a kis alegységek vezetésében is hangsúlyosan szerepelnek.    

Összesen 278 altiszt tett esküt vasárnap a Hősök terén. Korom Ferenc vezérkari főnök az ünnepségen úgy fogalmazott, a Magyar Honvédségben kulcsszerepük van az altiszteknek, összekötő kapocsként állnak az állomány és a katonai vezetők között. Felelősségük van a kiképzésben, de sok esetben a technikai rendszerek üzemeltetése is az ő feladatuk.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.