Előttem az utódom?

facebook megosztás

Az európai kereszténység jövője a közép- és kelet-európai kereszténység. Erről is szólt várpalotai állomáshelyén egy tavalyi beszélgetésben a nagykanizsai Piarista Iskolában 2011-ben érettségizett újmisés. Most azonban Thúry György másik városából is tovább kell lépnie.  Mint megtudtuk, piarista szerzetes lehet a piarista öregdiákból.


Méltán visszhangzik ma is a pompiliuszi bölcsesség: „Ami nem örökkévaló, az semmi!”

Márfi Gyula veszprémi érsek Tóth Gábor Norbert káplánt augusztus 1-i hatállyal felmenti a Várpalotai Plébánián betöltött kápláni tisztség alól, és hozzájárul, hogy a Piarista Rend (Ordo Scholarum Piarum) közösségébe távozzon  – olvastuk a főegyházmegye honlapján. A Kanizsa tavaly mutatta be őt Újmisés öregdiák a Pompiliusz búcsún címmel. 

– A ma élő magyar piaristák kilencvenöt százaléka piarista diák volt. Az újabb jelöltek legnagyobb része is az iskoláinkból kerül ki. Úgy gondolom, hogy a jó példa vonzza a fiatalokat  – fogalmazta meg minap tapasztalatát a kanizsai Pompiliusz búcsúk egyik korábbi vendégszónoka. Az immár aranymisés Ruppert József atya akkor lapunknak a branyiszkói hősről, Erdősi Imre atyáról is szólt. „A kecskeméti rendház falán van is egy nagyon szép emléktáblája a következő szöveggel: Honvéd lesz a diák, a tanár halad élen a harcban, Szent zászlója kereszt: veszhet-e így a haza?” Mindszenty bíboros kapcsán pedig arra emlékezett: „Mindszenty miatt késett az én bérmálásom. Édesanyám mindig azt mondta: Kisfiam, megvárjuk, amíg Mindszenty kiszabadul, majd ő fog téged megbérmálni. De a szentéletű bíborosnak már csak a nyomaival találkoztam Rómában.”

Papp János

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.