Fatemplom fesztivál - Szabadtéri koncertek és szakrális előadások Magyarföldön

Neves együttesek és előadóművészek közreműködésével idén is fesztivált rendeznek Magyarföldön a fatemplom felszentelésének évfordulója alkalmából július 13. és 15. között.   

A fesztivál történetében először könyvbemutató is szerepel a programban: július 13-án mutatják be Olasz Ferencnek a veleméri Szentháromság-templomról készített fotóalbumát - mondta el Rátóti Zoltán, a fesztivál szervezője a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban tartott sajtótájékoztatón.   

A fotókról készült nagyítások a fesztivál ideje alatt a fatemplom falát díszítik. A képek közvetítésével az "újkori templomba beköltözik egy ősrégi templom lelke" - fogalmazott Rátóti Zoltán.   

A fatemplom fesztiválon szakrális előadások, irodalmi műsorok szabadtéri koncertek és nagyszínpadi produkciók váltják egymást. A programsorozatot a műfaji sokszínűség - a jazz, a népzene, az énekelt vers és az irodalom - is különlegessé teszi - emelte ki Gryllus Dániel.   

A fesztivál első napján a Zala Zenekar játszik magyar népzenét, majd a Csík Zenekar lép színpadra. A fatemplomban Lakatos Mónika és Szirtes Edina Mókus énekel.   

Július 14-én a szabadtéren kiépített nagyszínpadon Mesics György és a Somló Banda ad koncertet. A Kaláka együttes műsorában Kányádi Sándor, József Attila és Szabó Lőrinc megzenésített versei hangzanak el. A Vujicsics együttes szólistája Szörényi Levente lesz. A nagyszínpadi produkciók sorát Palya Bea koncertje zárja.   

Magyarföldön első alkalommal lép fel a Neil Young Sétány, a Rátóti Zoltán, Huzella Péter és Tóth István alkotta zenekar Sülyi Péter dalszövegeit énekli. A zenészeket Clemente Gábor ritmushangszereken kíséri. A fatemplomban ad hangversenyt a Csillagkórus. A zenés esten megszólaltatják Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Tíz példázat című, legújabb lemezének dalait.   

Vasárnap - a fesztivál zárónapján - a Magyar Honvédség Légierő Zenekara ad szabadtéri koncertet. A programsorozatot ökumenikus istentisztelet zárja: a misét három felekezet lelkipásztora celebrálja, a szertartáson a fesztivál előadóművészei is közreműködnek.   

A sajtótájékoztatón Gryllus Dániel a júniusban elhunyt Kányádi Sándor (1929-2018) emlékére Ballag a folyó című megzenésített versét adta elő.   

Az őrségi fatemplomot 2010-ben szentelték fel, azóta minden esztendőben megrendezik a fatemplom ünnepét. A szakrális építmény nagyrészt önkéntesek munkájával, adományokból és felajánlásokból épült fel Magyarföldön.

MTI