Fügeszüret Tormaföldén

Egyre inkább terjed a mediterrán növények kultúrája Muraföldén. A Tormaföldéhez tartozó Szent János hegyi ültetvényen már javában tart a füge szüretelése. A területen többfajta, különböző érésű füge fajta található. A magas cukortartalmú gyümölcs iránt nagy a kereslet - sokféleképpen hasznosítják.  – Legtöbben megeszik úgy, ahogy van, nyersen. Főleg, aki 2-3 kilóért jön, még hazafelé a kocsiban megeszi. De sokan veszik lekvárnak, ez egy egészen egyszerű felhasználási módja, nem kell vele sok mindent csinálni, hiszen a füge alapvetően egy nagyon édes növény. Egy pici cukrot szoktunk hozzátenni, és a nagy tipp, hogy egy kis citromlevet kell hozzáadni. De mostanában hallottam, sokan megaszalják, megszárítják, és nyilván az örök klasszikus, a házi pálinka. Karakteres pálinkát lehet készíteni belőle – mondta el a Fügeliget Kft. tulajdonosa, Utassy Luca.