GasztroKanizsa: Csirkés lepény, hűsítő koktéllal

2018. júl. 13.

A nyári estéken jólesik kiülni a belváros valamelyik teraszára, s beszélgetés közben hűsítő koktélt szürcsölgetni, s ha megéheznénk, a változatosság kedvéért a megszokott pizza helyett rendelhetünk akár egy csirkés lepényt is. Ha azonban mindezt otthon szeretnénk elkészíteni, bátran fogjunk hozzá, és kísérletezzünk. Péter Ákos, a Placc és a Dödölle kisvendéglő felszolgálója megosztotta lapunkkal a tudnivalókat.


Péter Ákos szerint mindezt akár otthon is elkészíthetjük (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A csirkés lepény elkészítése:

30 dkg lisztből, kevés élesztőből, valamint sós, langyos vízből készítsünk egy közepes méretű pizzatésztát, majd felezzük el. Nyújtsuk ki körülbelül 32 centi átmérőjű korongokra, és helyezzük egymásra a lapokat. A széleit felsodorjuk, és megsütjük. Miután kivesszük a sütőből, a felpúposodott tetejét levágjuk, és leemeljük az alsó tésztalapról. Rakunk rá grillezett csirkemellfilét, zöldpaprikát, paradicsomkarikát, hagymaszeletet és meglocsoljuk joghurtos öntettel. Végül visszahelyezzük rá a másik lapot.

A koktél elkészítése:

– Mi 4,5 decis hurrikán poharat használunk, jéggel és az adott mennyiséggel ez pont kitölti a pohár térfogatát – mondja Péter Ákos. – Ez „saját” recept, de ha módosítjuk a narancslé mennyiségét 1 dl-re, úgy belefér 0,3-as pohárba is, ami általában minden háztartásban megtalálható. A pohár aljára jégkockát rakunk, és ráöntünk 1,5 dl narancslevet, valamint 2 cl baracklikőrt. Shakerben összerázunk 5 cl áfonyalét és 4 cl vodkát, majd óvatosan ráöntjük a narancslére, hogy megálljon rajta. A koktélunkat díszíthetjük mentával és citromkarikával.

B. E.