GasztroKanizsa: Tejfölös, petrezselymes burgonya

facebook megosztás

Újkrumpliszezon idején gyakran készít petrezselymes burgonyát Takácsné Szép Viktória. Ez máskor is jó, de ilyenkor a legfinomabb, fogalmaz.  Elkészítését még a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmatról származó nagymamájától tanulta meg az édesanyja.


Ez az étel sokféleképpen elkészíthető, de önmagában is finom. Takács Bálint és Szép Viktória épp ebédhez készül (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Hozzávalók 2 személyre:

Fél kg apró krumpli, kis csokor petrezselyem, 3 ek tejföl, 1 ek liszt, kevés olaj, őrölt paprika, só.

Elkészítése:

A krumplit egészben hagyjuk, lekaparjuk a héját, és hideg sós vízben feltesszük főni. Főzés közben figyeljünk arra, ha beleszúrjuk a villát, ne essen szét. Ezután átrakjuk egy serpenyőbe, kevés olajon kicsit megpirítjuk, majd rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, és a serpenyőt rázogatva elvegyítjük vele. Eközben csomómentesre keverjük a tejfölt a liszttel, és ráborítjuk a burgonyára. Érdemes időnként ezzel is csak rázogatni, így nem törik szét a krumpli. Végezetül, amikor már szépen elkeveredett és rásült a tejföl is, kevés őrölt paprikát szórunk rá. Az egészet kicsit összerázzuk és már kész is. Mindenki szereti a családban ezt az ételt, jegyzi meg Viktória, hozzátéve azt is, hogy kitűnő köret sült húsok mellé, de akár hagymát is lehet alápirítani, vagy meghinthetjük reszelt sajttal.

B. E.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.