Hétfőtől kezdetét veszi az ítélkezési szünet

2018. július 16. (hétfő) napjával a bíróságokon megkezdődik az egy hónapos törvénykezési szünet, amely 2018. augusztus 20. napjáig, hétfőig tart. A bíróságok az ezt követő naptól tárgyalnak ismét rendszeresen – tudtuk meg dr. Vándor Virágtól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől.

– A bíróságok életében a nyári tárgyalásmentes időszak már a 90-es évek vége óta ismert, de hivatalos jogi kategóriaként csak 2008-ban jelent meg. Hosszú-hosszú esztendők tapasztalata – no meg az 1945 előtti hagyományok – indokolta a bevezetését, ugyanis ezekben a nyári hetekben az ügyfelek és a jogi képviselők általában szabadságukat töltik, így nem mindig tudnak megjelenni a tárgyalásokon. Részben emiatt, a bíróságok az igazságügyi dolgozók nyári szabadságait is elsődlegesen a törvénykezési szünet időszakában adják ki – részletezte dr. Vándor Virág. – A törvénykezési szünet alatt a bíróságok – néhány kivételtől eltekintve – nem tárgyalnak. A soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyekben azonban, az ítélkezési szünetben is sor kerül tárgyalásra. Ilyen például az előzetes letartóztatás, a gyorsított, valamint egyes polgári, munkaügyi, közigazgatási és gazdasági tárgyú eljárások, illetve végrehajtások kapcsán tartanak tárgyalásokat, meghallgatásokat a bíróságok.

– A polgári peres ügyek esetén, néhány kivételtől eltekintve, a napokban megállapított határidőkbe az évnek a július 15-től augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. Ez az jelenti, hogy ha valaki például egy I. fokú ítéletet, mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni, július 11-én vesz kézhez, akkor július 12-13. napja lesz a fellebbezési határidő első két napja, míg a határidő további napjai már csupán augusztus 21. napjától számítandók. Ily módon, az előbb említett esetben még a szeptember 1-jén postára adott fellebbezés sem késik el – magyarázta a sajtószóvivő. – Ezt részletesen a Polgári perrendtartás szabályozza. Büntetőügyekben viszont a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.


Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék

– Szeretném kihangsúlyozni, hogy a tárgyalásmentes időszak alatt a Zalaegerszegi Járásbíróságon, a Nagykanizsai Járásbíróságon, és a Keszthelyi Járásbíróságon továbbra is lesz ügyfélfogadási nap („panasznap”), de a Lenti Járásbíróság és a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság félfogadását a Zalaegerszegi Járásbíróság látja majd el ez idő alatt. Fontos még kiemelnem azt, hogy az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak, tehát az ügyfeleknek az ítélkezési szünetben módjukban áll benyújtani a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba is. A zalaegerszegi bíróságok esetében pedig az Ügyfélszolgálati Iroda működik majd, s folyamatosan dolgozik a cégbíróság is – hívta fel a figyelmet dr. Vándor Virág. – Még egy dolgot szeretnék megemlíteni: a törvénykezési szünet alatt megszakítás nélkül működik a bírósági közvetítés (mediáció). A peres eljárásnál lényegesebben gyorsabb és rugalmasabb, semleges harmadik személy részvételével zajló közvetítői eljárással a felek kölcsönösen kedvező megállapodásra juthatnak. A nyári időszak alkalmas lehet arra, hogy a már elkezdett pert rövid idő alatt megegyezéssel fejezzék be a felek.

A Zalaegerszegi Törvényszéken működő Ügyfélszolgálati Iroda félfogadási ideje ide kattintva olvasható.

Papp Attila