Lakóautóba zsúfolták a migránsokat – Embercsempészeket ítéltek el

facebook megosztás

Az elsőfokú ítéletet némileg enyhítve, jogerősen többéves fegyházbüntetésre ítélt afgán és román embercsempészeket a Zalaegerszegi Törvényszék.

A vádlottak 2014-ben bűnszervezetet hoztak létre, hogy afgán állampolgárokat pénzért Nyugat-Európába juttassanak. A migránsok több hónap alatt értek Afganisztánból Irán, Törökország, Bulgária és Szerbia érintésével Magyarországra. Itt a zöldhatáron jutottak át, elfogták őket vagy feladták magukat.


A csempészek gyakran embertelen körülmények között fuvarozzák a migránsokat (Fotó: Illusztráció)

A befogadóállomásokra került embereket a bűnszervezet tagjai összegyűjtötték, Budapestre juttatták őket, ahonnan megszervezték a továbbszállításukat nyugati országokba. Az első- és másodrendű vádlott 2014 novemberében egy lakóautót bérelt Olaszországban, amellyel először 13 afgán állampolgárt Olaszországba, alig egy héttel később pedig hét migránst Németországba vitt.


A balkáni útvonal országai. Az embercsempészek jól élnek a migránsbizniszből, az NGO-kal együtt…

A legfeljebb öt-hat ember szállítására alkalmas lakóautóba 2014 decemberében 27 embert zsúfoltak be, néhány nappal később pedig 21 migránst, amikor Letenye közelében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai megállították őket. A bűnszervezet tagjai sofőrként, vagy a migránsokat szállító járművek előtti gépkocsi vezetőjeként vettek részt az embercsempészésben.

A Nagykanizsai Járásbíróság 2016 áprilisában, első fokon, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészet bűntettében társtettesként ítélte el a vádlottakat. A Zalaegerszegi Törvényszék mostani jogerős ítéletében – az azóta eltelt éveket és a részletes beismerő vallomást figyelembe véve – néhány hónappal enyhítette mindhárom vádlott ítéletét. Az elsőrendű vádlottnak két év és két hónapot kell fegyházban letöltenie, a másodrendű vádlott három év és négy hónap fegyházbüntetést kapott, míg a harmadrendűt egy év és két hónap börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.