Maximum fél méteres mozgástere volt: így élt több, mint egy hónapig egy kutyus Becsehelyen

facebook megosztás

Két méteres kötélre kötöttek egy kutyát, majd a kötél másik végét egy 1,70 méter magasan lévő ablakrácshoz: így élt a szerencsétlen állat több, mint egy hónapig Becsehelyen. Nyakát a kötél teljesen kikezdte: hogy életben maradt, az csak a zalai állatvédőknek köszönhető. Egy névtelen bejelentés után kimentették, és a zalaegerszegi Bogáncs állatotthonban helyezték el. A megrázó büntetőügy részleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztük.

Egy férfi és egy nő 2017 novemberének elején költözött be egy becsehelyi családi házba. Az ingatlanban ezt megelőzően a nő volt élettársa, valamint lányuk és vejük lakott, akik egy kisebb testű, keverék szuka és egy nagyobb testű, keverék kan kutyát tartottak. A volt élettárs 2015. évtől külföldön vállalt tartósan munkát, a lány és a vej pedig 2017 októberében új ingatlanba költöztek, ahova a kutyákat nem vitték magukkal. Így az állatok ezt követően az újonnan beköltöző férfi és a nő felügyelete alá kerültek, tényleges ellátásukról azonban a nő 12 és 9 éves gyermekei gondoskodtak.

Beköltözésüket követően a fehér-fekete foltos, keverék kan kutya több alkalommal kiszökött az ingatlan udvaráról, ezért a férfi 2017 novemberének közepén – pontosabban már meg nem állapítható időpontban – a kutya nyakára egy másfél cm vastag, kettő méter hosszúságú, forgó nélküli, több szálas, nyújthatatlan kötelet erősített és az állatot az udvaron lévő melléképület, 170 cm magasságban lévő ablakrácsához kötötte. A fenti rögzítési mód csak minimális mozgásteret engedett a kutyának.

Az állat ezt követően több mint egy hónapon keresztül volt megkötve, melynek következtében a kötél a nyakát kikezdte, azon egy, a nyak alsó részét érintő, 20 cm hosszúságú és 5 cm szélességű, a légcsőig tartó szövetek pusztulásával járó seb keletkezett. A fenti időszakban, külföldi munkavégzés miatt csak hétvégente hazajáró férfi és nő a kutya kikötését követően az állattal nem törődtek, a több méter távolságról is észlelhető nyaki sebét nem kezeltették. A kutya tartási helyén ólba meghúzódni nem tudott, így fokozottan ki volt téve a lehűlésnek, az állat alatti talajon sérülésveszélyes tárgyak, törött üvegű ablakkeretek és szemét volt elhelyezve. Állategészségügyi könyvvel és chippel az eb nem rendelkezett.

A kutyával való bánásmód, illetve a kikötés folyamatos és jelentős fájdalommal járt együtt a szerencsétlen állat számára, a nyakán lévő sebzés az idő előrehaladtával egyre valószínűbben járhatott volna súlyos, életveszélyes következménnyel, fertőzés, valamint a légcső károsítása révén. A fenti tartási mód alkalmas volt arra, hogy az állatnak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. Ennek elmaradása csak annak köszönhető, hogy a kutyát névtelen állampolgári jelzést követően, az állatvédők segítségével 2017. december 20. napján elszállították a fenti ingatlanról és orvosi ellátás biztosítása mellett a zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhelyen helyezték el.

Mindezek miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az emberségből „leszerepelt” vádlottak ellen a Nagykanizsai Járásbíróságon. Ha bűnösnek találják őket, akár három év szabadságvesztést is kaphatnak kegyetlen tettükért.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.