Megkezdődött a búza aratása Zala megyében

facebook megosztás

Megkezdődött a csaknem 30 ezer hektáron termelt búza aratása Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.   

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött. Őszi árpából átlagosan 5 tonna termett hektáronként, a 100 hektáron learatott tritikálé (a termőterület megközelíti az 1460 hektárt) átlaghozama pedig 4,4 tonna hektáronként - ismertette Süle Katalin.   

Hozzátette: a jobb termőhelyi adottságokkal rendelkező, intenzív technológiát alkalmazó, általában nagyobb területen gazdálkodók az őszi kalászosokból 6-8 tonna hektáronkénti átlagtermésre számítottak. A kisebb területen, kevésbé intenzív technológiát alkalmazók kalászosokból hektáronként 4-5 tonna hozamot vártak. Sajnos a nyár eleji záporok, viharok éppen a tápanyaggal jól ellátott, magasabbra nőtt kultúrák tábláin okoztak megdőlést. Ezen okok miatt 5-5,5 tonna a várható termésátlag, repcéből pedig 2,8 tonna termésátlagra számítanak hektáronként.   

Zala megyében összesen 18 059 hektáron termeltek repcét, eddig közel 14 ezer hektáron végeztek a betakarítással, a termésátlag 2,88 tonna volt.   

A megyei elnök kitért arra is, hogy a gazdáknak problémát okoz a gyakori esőzés, mert akadályozza a betakarítást és a learatott termés minősége is romlik. Ugyanakkor a sok csapadéknak köszönhető, hogy szépek a napraforgó, a kukorica és a szója vetések.   

A növényvédő-szeres kezelések jól sikerültek, kártevők nem mutatkoznak, egyelőre - napraforgóból, kukoricából és szójából - kiemelkedő termésmennyiség várható.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.