Megnyílt a Kányaváry Borbirtok

Nagyot mertek álmodni, de kicsit építettek. Ezt mondta Szabadics Zoltán, a Kányaváry Borbirtok egyik tulajdonosa az avatáson.  A festői szépségű, 3,5 hektáros birtokon felépített látványborászatban a minőségi borokat korszerű technológiai berendezések segítségével állítják elő. – Azt akartuk megmutatni, hogy modern technológiával kis helyen is ilyen mennyiségű szőlőt fel lehet dolgozni, hiszen ahol most állunk, ide érkezik be a szőlő, itt van az elsődleges feldolgozása. Majd itt lesz a palackozása, s ideiglenes tárolása is. Mellettünk egy labor van, mert ma már tudomásul kell venni, hogy labor nélkül nem lehet megállapítani azt az időt, amikor már optimálisan szüretelhetünk vagy éppen milyen cukortartalmat, milyen ként lehet és kell beállítani - mondta Szabadics Zoltán, a Kányaváry Borbirtok tulajdonosa.


A Kányaváry Borbirtokon a jövőben egy exkluzív borpanziót is kialakítanak.

A borászat palackozott nedűit olyan ismert szőlőfajtákból készítik, mint a chardonnay, sauvignon blanc vagy cabernet sauvignon. A 60 millió forintos beruházást az agrártárca 17 millió forinttal támogatta. – Ez a Vidékfejlesztési Program egy része volt, hiszen borászati célra mintegy 40 milliárd forintos pályázati összeggel hirdettünk meg az agrárvállalkozások számára egy ilyen támogatást. Ennek az összegnek köszönhetően 550 vállalkozás, mintegy 34,5 milliárd összegű támogatáshoz jutott - függetlenül attól, hogy kicsi -, közepes- vagy nagyvállalkozásról van szó. A mostani beruházás is ennek a pályázatnak köszönhetően jutott hozzá ehhez a 17 millió forintos támogatáshoz - fogalmazott Kis Miklós Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A Kányaváry Borbirtokon a jövőben egy exkluzív borpanziót is kialakítanak, amely segítheti a minőségi bor- és gasztroturizmus fellendülését.