Nagykanizsán rendezik a nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozót

facebook megosztás

Öt év után újra Magyarország ad otthont a nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozónak. A Nagykanizsán megrendezett programon több mint 250 közép-európai fiatal vesz részt.

Isten hangja a lélek hangja, amelyet nem a fülünkkel, hanem a szívünkkel hallunk, ha elég figyelmesek vagyunk – erről is beszélt Miguel Giraldez piarista atya, generálisi asszisztens a reggeli szentmisén Nagykanizsán. A nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozó tegnap kezdődött és vasárnapig tart. A rendezvénynek második alkalommal ad otthont Magyarország, a házigazda szerepét a nagykanizsai Piarista-iskola tanárai és diákjai töltik be. – Ők eddig vendégként voltak jelen minden egyes alkalommal, most pedig házigazdaként kell abban a szeretetben és befogadásban, amelyet Ausztriában, Szlovákiában vagy éppen Lengyelországban megtapasztaltak, előre lépni – hangsúlyozta Nyeste Pál igazgató atya.


Miguel Giraldez SchP, az Európai Cirkumskripcióért felelős generálisi asszisztens mondott prédikációt
(Fotó: Gergely Szilárd)

A találkozó gerincét a lelkiségi alkalmak adják, de kulturális programok és kirándulások is lesznek a hét további részében. – Az első kirándulást holnap tesszük Homokkomáromba, ez egy gyalogos zarándoklat lesz a hozzánk legközelebbi, egyébként nagyon híres Mária-kegyhelyre, pénteken elmegyünk Keszthelyre, ahol megnézzük a Festetics-kastélyt, de lesz balatoni fürdőzés is, a hétvégén pedig Budapestre látogatunk – mondta el kérdésünkre Böszörményi Géza SchP, a kanizsai piarista iskola pedagógusa, a találkozó főszervezője.


A találkozó gerincét a lelkiségi alkalmak, így például az idegennyelvű szentmisék adják
(Fotó: Gergely Szilárd)

A találkozóra közép-európai országokból, így például Csehországból és Lengyelországból, valamint Magyarország különböző pontjairól érkeztek zömében 16 és 21 év közötti fiatalok. – Nekem nagy élmény piaristának lenni, mert az iskolánkba bármikor visszamehetünk, ha valamit tanulni akarunk vagy kérdezni szeretnénk. A mestereink is azt szokták mondani, menjünk csak, segítenek, bármi van – árulta el Zachár Bence, az alsógödi piarista szakközépiskola tanulója.


Piarista diákok városismereti sétán (Fotó: Gergely Szilárd)

A fiatalok ezekben a napokban nemcsak a találkozón résztvevő országokról tudhatnak meg többet, de Nagykanizsát is felfedezik: ma délelőtt városismereti túrán barangolták be sok más mellett az Erzsébet teret.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.