Nagykanizsán rendezik meg a nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozót

A kecskeméti után öt évvel ismét Magyarország ad otthont a nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozónak (Piarist Youth Meeting - PYM), amelyet július 23-29. között rendeznek meg Nagykanizsán és Budapesten. A többéves hagyományokkal bíró eseményre a magyar résztvevőkkel együtt több mint 250 fiatal érkezik közép-európai országokból (Csehország, Fehéroroszország, Lengyelország, Románia/Erdély, Szlovákia).


Öt éve Kecskeméten a „Maradj mellettem” mottó a közösség fontosságát hangsúlyozta egymással - akár határokon átívelve is - és Istennel

A piarista lelkiségre és a különböző nemzetek közötti kapcsolatokra épülő rendezvény elsősorban a 16-21 év közötti fiatalokat szólítja meg. A résztvevőknek lehetőségük nyílik az Istennel való kapcsolatuk elmélyítésére, barátságok kialakítására és ápolására, megismerhetik egymás kultúráját, ugyanakkor megerősödhetnek közös hitükben. Idén szintén a lelkiségi programok (a résztvevő nemzetek nyelvén tartott szentmisék, szentségimádás, kiscsoportos foglalkozások, homokkomáromi zarándoklat) adják a program gerincét, amelyhez városismereti vetélkedő, sportversenyek, közös éneklések, kulturális programok (például Godspell előadás a szegedi Liget társulat közreműködésével), esti mulatságok és kirándulások is társulnak. A szervezők a keszthelyi Festetics kastéllyal, a Parlamenttel, a Mátyás-templommal és a dunai sétahajózás élményével is megismertetik a fiatalokat.

Az egyes napok délutánjain lehetőség nyílik változatos műhelyekben való részvételre is: kürtőskalácssütés, nemezelés, gyöngyfűzés, bőrözés, origami, társasjáték, bibliodráma, médiaműhely, céllövészet, íjászat, kreatív festészet… - hogy csak néhány programot említsünk. Az esemény során a Piarista Múzeum fegyvertárát is bemutatja, a Piarista Ajándékbolt pedig számos színes ajándéktárggyal várja mindkét helyszínen a diákokat.

Az ifjúsági találkozó létrejöttét a fiatalok saját anyagi szerepvállalása, a Piarista Alapítvány, a Piarista Tartományfőnökség és az EMMI támogatása tette lehetővé.

piarista.hu