Nem engedték sávot váltani, ezért alaposan begorombult a férfi

Nem is ő vezetett, mégis vérig sértődött azon, hogy nem engedték sávot váltani az őt szállító gépkocsit: előbb balhézott, majd beütött egy ablakot, most pedig mehet a bíróságra a garázda autós. A megyeszékhelyen, idén tavasszal történt büntetőügy részleteiről a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjét, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt kérdeztük.

Az ügy férfi vádlottja 2018. április 27. napján, 14 óra 30 perc körüli időben utasként foglalt helyet abban a személygépkocsiban, amely Zalaegerszegen, a Balatoni úton lévő felüljárón a külső forgalmi sávban haladt. A személygépkocsit a férfi 18 éves fia vezette, a jobb hátsó ülésen a terhelt felesége, míg a bal első ülésen pedig a másik fia foglalt helyet. A vádlott fia, nem gyakorlott sofőrként próbált besorolni a megszűnő külső forgalmi sávból a belső forgalmi sávba, mely közlekedési manőver során az áttérést a belső sávban éppen mellette közlekedő személygépkocsi sofőrje nem engedte.

A férfi ezen feldühödve felszólította fiát, hogy kövesse ezt a személygépkocsit, amely egy bevásárlóközpont irányába hajtott ki a körforgalomból. A Park Center parkolójában a sértett észlelte, hogy egy autó követi, ezért megállás nélkül el kívánta hagyni a parkolót. Azonban, mielőtt ezt megtehette volna, a férfi kiszállt a fia által vezetett személygépkocsiból és azért, hogy elszámoltassa a sértettet, odafutott az általa vezetett autóhoz. Indulatosan kiabálni, szitkozódni kezdett, majd arra akarta rávenni a sértettet, hogy kiszálljon az autójából, ezért a bal oldali ajtaját megpróbálta kinyitni. Mikor ez nem sikerült, a vádlott, dühében ököllel megütötte a vezető oldali, hátsó pillangó ablakot, amely az ütés következtében megrepedt, de nem törött ki. A sértettnek eközben sikerült kihajtania a parkoló területéről, majd értesítette a rendőrséget.

A férfi olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsított, amely alkalmas volt arra – figyelemmel a kora délutáni időpontra is –, hogy a zalaegerszegi Park Centerben tartózkodó személyekben megbotránkozást, riadalmat keltsen. A sértett autójának megrepesztett, hátsó pillangó ablakában 101.406 Forintos rongálási kár keletkezett, amely az eljárás során nem térült meg. Mindezekért a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség garázdaság vétsége és rongálás vétsége miatt emelt vádat a férfi ellen a Zalaegerszegi Járásbíróságon.

Papp Attila