Praktikus tanácsok – Nyári útipatika

Bármikor érheti kellemetlen meglepetés az embert a nyaralás alatt, legyen szó ételmérgezésről vagy kirándulás közben szerzett ficamról.

Ilyenkor jó, ha kéznél van a nyári útipatika. A szakember szerint utazás előtt több szempontot is érdemes mérlegelni a gyógyszerek összekészítésekor. Amikor csak teheti, utazással tölti a szabadidejét Gréczi Richárd Gordonné. Legutóbb Erdélyben járt, a hónap végén pedig ismét egy hosszabb külföldi kirándulás vár rá. Az útipatika összeállítására mindig nagy gondot fordít. - Én inkább túlbonyolítom a dolgokat. Mindig készülök, nemcsak azzal, hogy rendben legyenek az úti okmányok, a ruhák és legyen nálam elegendő pénz. Inkább felkészülök arra is, hogy bármi megtörténhet. Mindig viszek magammal elegendő gyógyszert –  mondta el Gréczi Richárd Gordonné.

Bár a legtöbb külföldi gyógyszertárban találhatunk alternatívákat az alapproblémák kezelésére, a szakemberek azt javasolják, ne induljunk el útipatika nélkül. Ebbe kerülhet láz- és fájdalomcsillapító, hányinger, hasmenés és allergia elleni gyógyszer, valamint gél napégésre és rovarcsípésre. Kisebb sérülések is előfordulhatnak útközben, ilyenkor jó, ha van nálunk fertőtlenítő, kötszer és sebtapasz. – Ezen kívül mindenkinek az állandó gyógyszereire oda kell figyelnie, hogy azokat mindenképpen bepakolja. Ne csak a dobozt nézzük, hanem annak a tartalmát is, nehogy külföldön derüljön ki, hogy már csak két szem van benne - fogalmazott Dr. Némethné Dr. Ignácz Andrea a Király Gyógyszertár vezetője.

Egyes készítményekből, mint például az itthon is külön engedéllyel kapható kábító fájdalomcsillapítókból csak bizonyos mennyiséget lehet kivinni külföldre, és azt is kizárólag orvosi engedéllyel.