Ritka kegyetlen dolgot tett egy kanizsai férfi

facebook megosztás

Sok minden eszébe jut egy újságírónak, miközben az éppen aktuális témán dolgozik. Nem tudom, ki, hogy lesz vele, de bennem a következő eset mély nyomokat hagyott. Egy férfi azért bántalmazta a mozgásképtelen feleségét, hogy a nő egyezzen bele: otthonba vonul, míg ő, az új barátnőjével elfoglalhatta volna a felesége által bérelt lakást.

Miközben a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjétől, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyésztől kapott tájékoztatás alapján papírra vetettem a következő bűnesetet, nekem két dolog járt folyamatosan a fejemben: az egyik az, hogy bizony ritka aljasak tudnak lenni egyes emberek. A másik elgondolkodtató momentum, hogy a legnagyobb kincs az egészség: ez jusson eszünkbe, ha legközelebb azon szomorkodnánk egy bolt kirakata előtt nézelődve, hogy meg kell várni a következő fizetést, hogy megvehessük a kinézett, „vadiúj” sportcipőt…

Az idén tavasszal, Nagykanizsán történt bűnügy ügyészi tényállása szerint, egy 48 éves, ezidáig büntetlen előéletű férfi 4 éves ismeretség után házasságot kötött a sértettel, aki még korábban, 2009. évben, egy baleset következtében nyakcsigolyatörést szenvedett, ezért nyaktól lefelé valamennyi végtagjára lebénult. A sértett állapotából kifolyólag önmagát ellátni képtelen, járni, mozogni, avagy az ágyból felkelni önállóan nem tudó személy, lényegében folyamatos ellátást igényel. A sértett ellátására az általa bérelt nagykanizsai lakásban került sor, ahová a férj is bejelentkezett, de nem tartózkodott ott állandóan. A sértett gondozását így főként a vele együtt lakó barátnője oldotta meg, ennek kapcsán a sértett hiányt nem szenvedett.

Időközben azonban a férfi szerelmi kapcsolatot létesített egy másik nővel, akivel együtt a sértett által bérelt lakásba, 2018 márciusában mindketten be is költöztek. A lakásban ezután a sértett a barátnőjével együtt a szobában, míg a férfi a barátnőjével a konyhában aludt, amely egy idő után ez utóbbiak számára kényelmetlenné vált. A vádlott megoldást keresett a sértett máshol történő elhelyezésére, kezdetben ennek érdekében önkormányzati bérlakást kívánt bérelni, majd miután ez meghiúsult, megpróbálta rávenni a sértettet arra, hogy költözzön be a letenyei otthonba. Ennek érdekében kapcsolatba is lépett az érintett otthonnal, majd beszerezte a sértett ottani elhelyezéséhez szükséges okiratokat is, ezek érvényességéhez azonban a sértett aláírására is szükség lett volna. A sértett azonban nem kívánt otthonba költözni, figyelemmel arra, hogy az ellátása a lakásban is megoldott volt.

2018. április 6-án délben, a férfi ittas állapotban ismét győzködni kezdte a sértettet, hogy a szükséges dokumentumokat írja alá, amelytől azonban ez utóbbi újfent elzárkózott. A történtek miatt szóváltás alakult ki, amely során a férfi ingerültté vált, és a sértett ágyához lépett, majd az ellenállni képtelen sértett nyakára és állára a bal kezével ráfogott, s előbb a sértett nyakát kb. 5-10 másodpercig megszorítva a sértettet ülőhelyzetbe felemelte, majd ugyanilyen módon őt keresztbe vágta az ágyon. A terhelt eközben elzavarta a lakásból az eseményeket végignéző barátnőt is, aki a történtek miatt bejelentést tett a rendőrségen. A rendőrök kiérkezéséig a férfi a sértettről még a takaróját illetve az általa ekkor viselt egészségügyi pelenkát is letépte. A bántalmazás a következtében a sértett az arcán és a nyakán 8 napon belül gyógyuló hámsérüléseket szenvedett, amelyek orvosi ellátást nem igényeltek. A Nagykanizsai Járási Ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen a Nagykanizsai Járásbíróságon: ha bűnösnek találják, akár három évre is a rácsok mögé kerülhet.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.