Segítség helyett kifosztottak egy idős nénit a nagykanizsai vásárcsarnokban

facebook megosztás

Idén januárban történt az emlékezetes eset, mikor a nagykanizsai Vásárcsarnokban egy, a lépcsőkön megbotlott majd elesett idős nénit fosztott ki két, egyébként már büntetett előéletű, 30 év körüli férfi. Tettük arról árulkodik, hogy nem sok emberség szorult beléjük, és ezt valószínűleg így látták a nagykanizsai ügyészek is, hiszen végrehajtandó szabadságvesztés-büntetés kiszabását kérték rájuk. Mondjuk, meg is érdemlik, de az ítélkezés nem az újságíró dolga, úgyhogy törjön majd pálcát felettük a bíróság. A vádemelésig jutott büntetőügyről a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjét, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt kérdeztük.

– Idén, január 31. napján, délelőtt 9 óra tájban történt a bűncselekmény. Két büntetett előéletű, 30 év körüli férfi és fiatalkorú ismerőseik a nagykanizsai Vásárcsarnok egyik lépcsője mellett beszélgettek, miközben az emeletről a keleti kijárathoz vezető lépcsőn lefelé haladt az idős sértett, aki egyik kezében egy nylonzacskót, míg a másikban a kézitáskáját tartotta – ismertette a bűnügy részleteit dr. Jánky Judit. – A sértett már a lépcső második fokánál járt, amikor megbotlott, majd a lépcsőről a földre esett, közvetlenül az ott tartózkodó fiatalemberek elé. A sértett az esés következtében térdre rogyott, mindkét kezével igyekezett magát megtámasztani, eközben azonban a kezében tartott mindkét táskát elejtette. Az elkövetők látszólag az idős néni segítségére siettek, eközben azonban – felismerve, hogy az elesése következtében az egyébként is időskorú sértett a kézitáskája elvételét megakadályozni nem tudja – ellopták a kézitáskáját. A táskát az egyik elkövető a másik utasítására a kabátja alá rejtette, majd futásnak eredt, elhagyta a Vásárcsarnok épületét. A néninek időközben sikerült felállnia, majd miután a nylonzacskót magához vette, elkezdte keresni az elejtett kézitáskáját is, még a környezetében lévőket is megkérdezte, hogy nem látták-e azt. Az ellopott kézitáskában volt a sértett valamennyi személyes okirata, bőr pénztárcája a benne lévő 30.000 Ft készpénzzel, valamint több személyes holmija is.

– Az elkövetők a kézitáskát a benne lévő egyéb tárgyakkal, személyes okmányokkal együtt a közeli lakóházak mögötti gazos területen elhajították, a készpénzen pedig megosztoztak. Rövid időn belül a sértett által tett bejelentésre figyelemmel rendőrök jelentek meg, akik az elkövetőket elfogták, majd a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra előállították. Egyikük a helyszíni kihallgatásakor a sértettől eltulajdonított és általa elhajított kézitáska hollétét megmutatta, amely így a benne lévő tárgyakkal, személyi okmányokkal együtt szintén megtalálásra és lefoglalásra került – részletezte a sajtószóvivő. – A lopással okozott, összesen 76 700 Ft kárból lefoglalással, majd a sértett részére történő visszaadással 61 450,-Ft megtérült. Mindezek miatt a két férfi ellen társtettesként elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség a dél-zalai város járásbíróságán, velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés az ügyészi indítvány.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.