TehetségM/Kutató: Szeretet Zajosszentzabolátlanon

facebook megosztás

Új(abb) szerepben próbálta ki magát Micsinai Dominik: a versmondó-színjátszó fiatalember, aki nem mellesleg a városi televízió időjárás-jelentéseiből is ismerős lehet a kanizsaiaknak, színdarabot írt. A Bauer Szonettet Dominik és barátai – a Honvéd Kaszinó Városi Színpadtól – nemrég a vasvári színjátszó fesztiválon is bemutatták, ahol a Magyar Színjátékos Szövetség minősítéssel jutalmazta az egyszerre kacagtató és elgondolkodtató történetet.


Micsinai Dominik: Törekedtem arra is, hogy a történetnek legyen súlya, mondanivalója (Fotó: Gergely Szilárd)

A Bauer Szonett című népi komédiát még 2017-ben kezdte el írni Micsinai Dominik egy olvasmányélmény hatására.

– Egy alkalommal a kezem ügyébe akadt S. Szabó István Tanya című humoros jelenete, amely azonnal megragadta a fantáziámat – meséli Dominik. –Akkoriban még az is a szemem előtt lebegett, hogy jó lenne egy saját színdarabot vinni a 2018-as Helikoni ünnepségekre, így belevetettem magam a munkába. Mivel a Helikonon szigorú időmegkötés van, ezért egy rövid, de annál erősebb történetben gondolkodtam.

A Bauer Szonettben egy képzeletbeli magyar falu, Zajosszentzabolátlan élete fenekestül felfordul, amikor német turisták érdeklődésének a középpontjába kerül. A helyi hivatal ambiciózus munkatársa igyekszik felkészíteni a helyieket az újonnan kialakult helyzetre, ám buzgósága nem ismer határokat. Amikor ezt megelégelik a falu idősei, elhatározzák: letörik a fiatal hivatalnok szarvait.

– Mivel népi komédiáról van szó, a darab elsődleges célja a szórakoztatás volt, ennek érdekében elnagyolt, karikatúraszerű figurákat találtam ki. Ugyanakkor törekedtem arra is, hogy a történetnek azért legyen súlya, mondanivalója:ami ebben az esetben az, hogy a szeretetnél semmi sem fontosabb.

Dominik darabját a nagyközönség először az áprilisban megrendezett Helikonon láthatta, a Honvéd Kaszinó Városi Színpadának közreműködésével. A visszajelzések pozitívak voltak: a Bauer Szonett bronzminősítést kapott, illetve az egyik szereplő, Molnár Bernadett játékát különdíjjal jutalmazták. Dominik emellett még versmondói tehetségét is megcsillogtatta az összművészeti diákfesztiválon: egy arany minősítés mellett a rendezvény fődíját is elhozta Keszthelyről.

– A Bauer Szonettel azóta már a vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon is felléptünk, ahol elnyertük a Magyar Színjátékos Szövetség minősítését. Ez és a helikoni elismerés arra ösztönöz, hogy a drámaírást a jövőben is folytassam. Már van is egyébként egy-két új ötletem.

A Radnóti-diplomás versmondó azonban egyelőre még biztosan nem ragad tollat: az érettségi utáni, jól megérdemelt pihenését tölti, de nyári tervei közt szerepel a diákmunka is. Szeptembertől pedig új kihívások várnak a fiatalemberre, hiszen reményei szerint a Batthyány Lajos Gimnázium után az ELTE magyar-történelem szakán folytatja tovább tanulmányait.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.