Ünnepelt Fityeház

facebook megosztás

Ünnepelt Fityeház: az elszármazottak találkozójával egybekötött családi, nemzetiségi és falunapon különféle programok várták a helyieket. Volt főzőverseny, rendőrségi kutyás bemutató, késő délutántól pedig fellépők sokasága szórakoztatta a sportpályára látogatókat.

Nem egyszerűen falunapot tartottak Fityeházon, hanem elszármazottak találkozóját, valamint családi és nemzetiségi napot is. A programra a testvértelepülésről, Muravidről is érkeztek vendégek. – Fontosnak érezzük, hogy évről évre ápoljuk az immár több mint 25 éves barátságot a két település között, hiszen Fityeházon és a környékén is élnek horvát nemzetiségűek. Amikor egymást meglátogatjuk, lehetőséget teremtünk a helyi kulturális csoportok és sportegyesületek bemutatkozására: az emberek beszélgetnek, megismerik egymást, s így erősödik az identitásuk – mondta el kérdésünkre Josip Jambrešić, Muravid városi tanácsának elnöke.

Finom falatok mellett még a barátkozás is könnyebben megy – a főzőverseny idén is nagy népszerűségnek örvendett a helyiek körében. – Disznócombból készítünk pörköltet. A versenyen már tavaly és tavalyelőtt is főztünk. A tavalyit megnyertük, azelőtt pedig 16 csapat közül a harmadikak lettünk. Eljöttünk idén is – árulta el Szabados Richárd.


Készül a pörkölt

A bográcsokban, tárcsákban készülő ételek illata a sportpályára csalogatta a vendégeket, a kínálat bőséges volt – ennek ellenére a rendőrségi kutyás bemutató négylábú főszereplői – hivatásukhoz méltóan – nagy önuralomról tanúskodtak.

Fityeházon jelenleg több fejlesztés is folyamatban van, a helyi önkormányzat pályázati támogatást nyert egyebek mellett a közvilágítás és a volt iskolaépület felújítására, valamint járdák építésére is. – A város közelsége szerencsés helyzetbe hoz minket: eladó lakás csak napokig, hetekig van, mert szinte azonnal van rá vevő. Szeretnénk még az egyetlen intézményünket, az óvodát megtartani, és úgy kialakítani az infrastruktúrát, hogy Fityeház valóban élhető település legyen – fogalmazott Tatai István, Fityeház polgármestere.

A családi nap kísérőprogramjai közt minden korosztály találhatott kedvére való elfoglaltságot. Még kiállítás is nyílt, amelyen a sormási Gredics Péter katonai felszerelésekből álló gyűjteményét nézhették meg az érdeklődők.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.