Visszaélt hivatalával, elárulta kollégáit a zalai adóvégrehajtó

Visszaélt hivatalával egy adóvégrehajtó: telefonon adta le a drótot az adósoknak a tervezett végrehajtásokról, ami miatt NAV-os kollégái hiába próbálták végezni munkájukat. Az őket eláruló munkatárs révén az adósok könnyedén bújtak ki a végrehajtási cselekmények alól. A hivatalával visszaélő férfi ellen a napokban emeltek vádat a Zalaegerszegi Törvényszéken: a nem mindennapi büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a vádat képviselő Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

A most megvádolt férfi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága ügyintéző-végrehajtójaként hivatalos személy volt. A terheltnek munkaköri leírása szerint feladata volt az adótartozások, illetve az adók módjára behajtandó köztartozások behajtása, az ezzel járó helyszíni végrehajtási cselekmények foganatosítása, valamint az adós ingó és ingatlan vagyontárgyainak lefoglalása. Feladatai végzése során teljes önállósággal dolgozott, a rászignált ügyekben joga volt önálló döntéseket is hozni.

A bűnügy jobb megértése érdekében fontos tisztázni néhány tényezőt. Az úgynevezett „kijáró” adóvégrehajtók – páronként – adóhátralékkal rendelkező adózókat keresnek fel ingó, vagy készpénzvagyon felkutatása és biztosítása érdekében. A „programozó” a helyszíni eljárásokat minimálisan egy héttel megelőzően végrehajtási tervezetet készít, és adott esetben – ha célszerűnek látszik – írásban értesíti az adóst a helyszíni eljárás időpontjáról. A napi ügykiosztást a megtervezett tematika szerint az osztály vezetője végzi, a reggeli megbeszéléseken az osztályvezetőn, a tematikus rendszert összeállító személyen kívül csak az adott végrehajtópáros vesz részt, a kiosztásra kerülő ügyekről a végrehajtó a megbeszélésen értesül. Megkapja az aznap aktuális aktákat, majd felkeresi az adósokat, elvégzi a szükséges végrehajtási cselekményeket, és azokról jegyzőkönyvet készít. Minden végrehajtópáros csak az aznapra kiosztott ügyeket ismerheti meg, és ezekben kizárólag ők járhatnak el.

A vádlott két esetben is jogtalan segítséget nyújtott adósoknak, hogy azok sikeresen elkerülhessék a végrehajtási cselekményeket.

Az egyik esetben a férfi a munkavégzése során személyes, baráti kapcsolatba került egy zalaegerszegi kft. ügyvezetőjével. A társaság a működése során több millió forintos adótartozást halmozott fel, ezért a NAV 2016-ban végrehajtási eljárást indított a kft. ellen, melynek során a tartozásra inkasszót rendeltek el. Ezen időpontig az adóhatóság már 8 alkalommal foganatosított részben eredményes helyszíni végrehajtásokat is. A férfi 2017. június 9-én reggel, hivatali helyzetével visszaélve szerzett tudomást arról, hogy a kollégái aznap helyszíni eljárást fognak lefolytatni a kft. ellen, ezért 9 óra 1 perckor mobiltelefonján felhívta ismerősét, és értesítette, hogy kollégái helyszíni végrehajtási intézkedéssel próbálják majd meg az adóhátralékot behajtani. A kijelölt végrehajtó páros még a délelőtt folyamán meg is jelent a kft. telephelyein, azonban az adós nem tartózkodott a helyszíneken, nem is volt elérhető, így az eljárás eredménytelen lett.

A másik esetben a férfi ugyancsak bizalmas, személyes kapcsolatban állt egy nővel, aki a férjével – mint egyéni vállalkozóval – több keszthelyi vendéglátó egységet is üzemeltetett. Az adóssal szemben a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának Végrehajtási Osztálya a felhalmozódott több milliós adótartozás miatt 2009-ben indított végrehajtási eljárást: 2016. november 17. napjáig 14 esetben került sor eredményes helyszíni végrehajtásra. A vádlott 2017. július 12-én reggel, hivatali helyzetével visszaélve tudomást szerzett arról, hogy a kollégái aznap helyszíni eljárást fognak lefolytatni, ezért 9 óra 19 perckor, mobiltelefonján felhívta a női ismerősét, és értesítette, hogy kollégái helyszíni intézkedéssel próbálják majd meg aznap az adóhátralékot behajtani. Az árulás sikeres volt: a kijelölt végrehajtó páros ezen a napon hiába jelent meg az adós szék- és telephelyein, ő addigra már eltávozott, nem tartózkodott a helyszíneken, és nem is volt elérhető, így a helyszíni végrehajtási eljárás sikertelen volt.

A terhelt nem sokkal később lebukott, és nyomozást indítottak ellene, melynek során bizonyítást nyert, hogy a férfi azért, hogy az adós ismerőseinek jogtalan előnyt biztosítson, visszaélt hivatali helyzetével. Mindezekért a Zala Megyei Főügyészség hivatali visszaélés bűntett miatt emelt vádat a kollégáit eláruló adóvégrehajtó ellen a Zalaegerszegi Törvényszéken.

Papp Attila