Zalában is fosztogatott a lángvágós betörő

Egy lángvágó segítségével lopkodta végig a Dél-Dunántúlt egy betörő: már az új, büntetőeljárásról szóló törvény alapján fogják elítélni. A büntetőügy amiatt is érdekes, ugyanis az új Büntetőeljárási törvény alapján először tett indítványt a büntetőperben eljáró Somogy Megyei Főügyészség a büntetés konkrét tartamára vádlotti beismerés esetén. A részletekről a Somogy Megyei Főügyészség által készített összefoglalóból tájékozódtunk.

A somogyi ügyészek nagyobb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal 46 éves dombóvári férfival szemben, aki sajátos módszerrel sorozatban fosztotta ki a lakóházakat Somogy, Tolna és Zala megyében.A szerkezetlakatos végzettséggel rendelkező, egyébként többszörösen büntetett előéletű vádlott lakóházakba történő bejutásának módszere szinte minden esetben az volt, hogy az éjszakai, illetve a hajnali órák nyugalmát kihasználva egy szúrólángos gázgyújtóval a zárszerkezet körül megolvasztotta a műanyag ablakot vagy ajtót, majd a zárat egy csavarhúzóval kinyitotta.

A terhelt – aki a bűncselekmények elkövetéséhez a saját, illetőleg kölcsönkért gépkocsikat használt – a lopássorozatot 2017 júniusa és 2017 augusztusa között követte el, melynek során 14 lakóházba tört be a Dél-dunántúli régióban. Ékszereket, készpénzt, elektronikai eszközöket tulajdonított el, de volt olyan sértett is, akitől egy 1,3 millió forintot érő motorkerékpárt lopott el. Volt olyan eset is, hogy Keszthelyen, egyetlen éjszaka alatt 4 házba is behatolt.A sértetteknek a betörések során több százezer forintos rongálási kára is keletkezett, mivel a megolvasztott nyílászárók használhatatlanná váltak.

A különös visszaesőnek minősülő, és egy másik bűnügyből kifolyólag már előzetes letartóztatásban lévő vádlott a nyomozás során mindvégig tagadta a bűnösségét, ezért az ügyészség az új büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseit alkalmazva indítványt tett arra, hogy a bíróság milyen tartamú szabadságvesztést szabjon ki, amennyiben az előkészítő ülésen a vádlott beismerő vallomást tesz.Az ügyészség által indítványozott börtön fokozatú szabadságvesztés azonban a különös visszaesőkre és az úgynevezett bűnhalmazatra vonatkozó, büntetés-kiszabási szabályok miatt még így is meghaladja a büntetési tétel irányadó középmértékét.

Papp Attila