A szabadtéri tüzek megelőzhetőek

facebook megosztás

Idén eddig Zala megyében kevés ilyen jellegű tűz alakult ki, odafigyeléssel továbbra is tehetünk az esetenként jelentős anyagi károkat okozó tüzek kialakulásának megakadályozásáért.

A csapadékmentes hosszan elhúzódó időszakokban a nyarak alkalmával számos alkalommal riasztják szabadtéren kialakult kisebb-nagyobb tűzesetekhez a tűzoltókat. Azonban ezek azok a tűzesetek, amelyeknek a megelőzése az egyik legkönnyebb feladat lenne, hiszen az ilyen esetek 99%-a emberi mulasztás következtében keletkeznek.

Az alábbi egyszerű szabályokkal megelőzhetőek a szabadtéri tüzek:

  • Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Külterületen is csak engedélyhez kötve lehet égetést végrehajtani, mely esetében kérelmen egy darab 10 hektár vagy ennél kisebb terület égetése jelenthető be 10 nappal az égetés megkezdése előtt, és az első fokú eljárás lefolytatásáért fizetendő 3.000,- Ft illetéket kérelmenként kell megfizetni. Az engedélyezési eljárást a területileg illetékes – az eljárásrendben meghatározott kivételes esetben a kérelmező lakóhelye, székhelye szerint illetékes – katasztrófavédelmi kirendeltség folytatja le.
  • Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani.
  • Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán: http://www.katasztrofavedelem.hu/
  • A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.
  • Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
  • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.

Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.