Afrikai nyitás – újabb partnereket talált az IMRO-DDKK

Új vizekre evez az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. A kanizsai cég a környezettudatos szolgáltatások mellett immár nemzetközi humanitárius tevékenységet is folytat. Ennek egyik első lépéseként együttműködési megállapodást kötött Bohicon önkormányzatával, valamint az afrikai település belga testvérvárosával.

Július végén Brüsszelben járt az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. delegációja. A cég ügyvezetője, Musits Róbert együttműködési megállapodást kötött a belga Zoersel önkormányzatával és annak nyugat-afrikai testvértelepülésével, Bohiconnal.

– 2015 óta vagyunk tagjai az Európai Klímaszövetségnek, és ennek égisze alatt valósult meg egy olyan nemzetközi projekt, amelyen ez a belga település is részt vett – fogalmazott. – A projekttalálkozók alkalmával ők beszámoltak az eredményeikről, amelyek felkeltették az érdeklődésünket, hiszen akkoriban már gondolkodtunk azon, hogy szeretnénk humanitárius területre is tovább lépni. Kaptunk az alkalmon és kialakítottunk egy szorosabb kapcsolatot.


A partnerek már személyes találkozón is részt vettek (Fotó: Musits Róbert)

Ennek eredményeként Musits Róbertet nemrég meghívták Bohiconba, ahol a leendő partnerekkel közösen mérhette fel az együttműködés lehetőségeit. Ennek részeként tananyagokat dolgoznának ki, képzéseket bonyolítanának le, szorgalmaznák a lakosság környezettudatos szemléletformálását, valamint elindítanák a fenntartható város- és infrastruktúrafejlesztést is. A cég karitatív terveket is megfogalmazott.

– Akár ez mehetne direkt pályázati úton is, illetve online alapú karitatív akciók lefolytatásán keresztül. Ezekkel kicsi, de ugyanakkor nagy jelentőségű dolgokban tudnánk segíteni a helyi közösségek életét – mutatott rá a kft. külügyi koordinátora, Cseke Bence. – A legutóbbi brüsszeli egyeztetésünkön szóba került például egy, a bohiconi piac szanitációját elősegítő, azt komfortosabbá tevő beruházásnak a menedzselése.


Osztálytermi életkép Bohiconban (Fotó: Musits Róbert)

Ehhez kapcsolódóan a kanizsai cég egy alapítványt is létrehoz, a jogi bejegyzés jelenleg folyamatban van. Ennek végeztével azonban elkezdődhet a közösségek fejlesztését támogató, humanitárius munka, amelybe a későbbiek folyamán más afrikai országokat, például Szenegált és Tanzániát is bevonná az IMRO-DDKK.