Döntsön! Iszik, vagy vezet?

facebook megosztás

Ugyanis aki nem tud dönteni, és ittasan vezet, annak az a tény, hogy az elkövetkezendő hónapokban-években maximum vonattal mehet majd a Balatonra, az csupán a kisebbik problémája lesz. Jóval nagyobb gondot fog okozni, hogy az ittas vezetésért a bíróság előtt kell majd felelni, amit bizony, akár több, rácsok mögött eltöltött esztendőben is „mérhetnek”… Így járt az a három sofőr is, akiket az idei év májusában és nyarának elején fogtak el a megyeszékhelyi rendőrök ittas vezetés miatt. A napokban emelt vádat ellenük a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség: büntető végzés meghozatalára irányuló eljárást kezdeményezett ellenük. A büntetőügyekről dr. Pirger Csaba, Zala megye főügyészségének sajtószóvivője tájékoztatta részletekbe menően hírportálunk olvasóit.

Egy 22 éves bátaszéki férfi 2018. május elsején, az éjszakai órákban közlekedett ittas állapotban a személygépkocsijával Zalaegerszegen, a Ságodi úton, a Kaszaházi út irányából: utasként a jobb első ülésen barátja foglalt helyet. Ezen időpontban derült, éjszakai látási viszonyok voltak, a közvilágítás működött, az úttest száraz, a forgalom gyér volt. A férfi egy enyhén jobbra ívelő útkanyarulatot követően – ittasságából eredő figyelmetlensége és a sebesség helytelen megválasztása miatt – áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ott letért az úttestről, és a kavicsos útpadkán áthaladva, a jármű első részével a vízelvezető árok belső falának, majd a jármű hátsó részével az árokban lévő csapadékvízgyűjtő akna fedelének ütközött. Vérében a cselekmény elkövetésekor legkevesebb 1,36 g/l és 1,54 g/l közötti (enyhe - közepes fokú) alkoholkoncentráció volt.

Egy 59 éves bagodi férfi 2018. június 30. napján, 22 óra 03 perckor autózott ittas állapotban Zalaegerszegen, a Hock János úton, a Teskándi út irányából az Ola utca felé egy tehergépkocsival, amikor rendőri ellenőrzés alá vonták. A férfi által kilélegzett levegőben a cselekmény elkövetésekor 0,33 mg/l és 0,31 mg/l közötti (enyhe fok) alkoholkoncentráció volt kimutatható.

Ugyanígy bukott meg egy 54 éves zalaegerszegi férfi 2018. július 07. napján, aki 21 óra 45 perckor közlekedett ittas állapotban Zalaegerszegen, a Gébárti úton, a Körmendi út irányából a Szentmártoni utca felé egy személykocsival, amikor rendőri ellenőrzés alá vonták. A férfi által kilélegzett levegőben a cselekmény elkövetésekor 0,28 mg/l és 0,26 mg/l közötti (enyhe fok) alkoholkoncentráció volt kimutatható.

A megvádolt férfiak, járművezetőként úgy vettek részt a közúti forgalomban, hogy a szervezetükben szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt. Ezért a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség járművezetés ittas állapotban vétsége miatt emelt vádat a megyeszékhely járásbíróságán, mégpedig büntető végzés meghozatalára irányuló eljárásban.

Talán nem elpocsékolt tinta még egyszer leírni, hogy mi is az a büntető végzés? A július elsejétől hatályos, új büntetőeljárási törvény által bevezetett büntető végzés meghozatalára irányuló eljárás lényege az, hogy az eljáró bíróság – az ügyészség indítványára, vagy hivatalból – három évi (beismerés esetén, kivételesen öt évi) szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény esetén tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján büntető végzést hoz, ha egyébként az ügy megítélése egyszerű, a vádlott szabadlábon van, és a büntetés célja tárgyalás megtartása nélkül is elérhető. A bíróság a büntető végzésében, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, közérdekű munkát, pénzbüntetést, foglalkozástól vagy járművezetéstől eltiltást, illetve más joghátrányt is alkalmazhat. Lényeges még, hogy a büntető végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni, és majd a tárgyaláson hozott határozat ellen lesz lehetőség fellebbezést bejelenteni.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.