Eddig 13 ezren látták a lendvai Chagall-kiállítást

facebook megosztás

Nem csak a szlovének körében népszerű a Chagall-kiállítás, amely a Nagykanizsához közeli Lendván látható október végéig. A májusi megnyitó óta csaknem 13 ezren nézték meg a Teremtés és Biblia című tárlatot: eddig a látogatók 60-70 százaléka magyar volt, de sok az érdeklődő Ausztriából, Horvátországból, Csehországból és Lengyelországból is.

Tegnap is folyamatosan érkeztek az érdeklődők a Chagall-kiállításra a lendvai várba. Kaposvári pedagógusok egy csoportja szakmai kirándulásuk részeként kereste fel a tárlatot.

– Én még csak a kiállítás elejét láttam, de szerintem nagyszerű. Valamelyest ismerem Chagallt – mondta el kérdésünkre Lovász Erzsébet.


Izrael arca. Színes litográfia 1960-ból
(Fotó: Jancsi László)

A Teremtés és Biblia című kiállításon elsősorban az Ószövetség ihlette litográfiák láthatók. A fehérorosz-francia művész számára meghatározó volt vallásossága, többször járt a Szentföldön is.

– Ortodox zsidó volt, és mindig azt vallotta: akkor vagyunk közelebb Istenhez, ha örülünk, vigadunk – annak ellenére, hogy azért az ő sorsa nem volt könnyű – mutatott rá Pisnjak Atilla művészettörténész, a galéria munkatársa.

A magángyűjteményből származó tárlaton a bibliai vonatkozású alkotások mellett a chagalli életút ikonikus helyszínei, figurái és témái is megtalálhatók.


Sokan kíváncsiak Marc Chagall (1887–1985) munkásságára
(Fotó: Jancsi László)

A májusban megnyílt kiállítást eddig mintegy 13 ezren nézték meg: a látogatók zöme magyar volt, köztük több nagykanizsai is. A környező országokból is sokan felkeresik a művészóriásokat bemutató lendvai kiállításokat, amelyeket 2009 óta rendez az intézmény.

– Françoise Gilot, aki Picassónak volt a felesége, több mint hatvan olajfestményével állított ki nálunk, de volt Rembrandt-, Joan Miró-, és Salvador Dalí-kiállításunk is, ez utóbbival látogatottsági rekordot döntöttünk – fogalmazott Baumgartner Dubravko, a Galéria – Múzeum Lendva igazgatója.

Marc Chagall képeit október 31-ig lehet megnézni. Jövőre a tervek szerint a Hundertwasser–Hasegawa páros, majd Christo munkásságába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.