Egy egész nép sorsát alapozta meg – államalapító királyunk, Szent István ünnepe Kanizsán

A kora délelőtti órákban térzene invitálta a kanizsaiakat az ünnepre, a nemzeti lobogó felvonása után az Erzsébet térre várták a lakosságot.

Ezer éve itt él folyamatosan egy közösség, egy kultúra, egy eltökélt nép Európa szívében,  fogalmazott Dénes Sándor polgármester. – Augusztus 20-a azt jelképezi, hogy bármilyen kíméletlen viharokat is okoznak a történelem eseményei, mi magyarok egy évezrede igenis meghatározó pillére vagyunk az európai, és az emberi kultúra egészének – mondta a polgármester.

Idén a Magyarok kenyere kenyérfesztivál ünnep keretében Nagykanizsa volt a helyszíne a „Magyarok kenyere” megszentelésének és megszegésének.

Süle Katalin a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke idézte: Sok millió búzaszem, egy nemzet. Határainkon túl és innen a gazdatársak úgy vélik, nem csak el kell vetnünk a magot, ápolni a növényt és learatni a termést. Ezt a termést el kell juttatni azoknak, akik rászorulnak.  

– Sok millió búzaszem, egy nemzet. Ez a nemzeti egység, amit mi, gazdálkodókként a „Nemzet kenyere” programsorozattal, illetve a megszentelt kenyérrel szeretnénk átadni mindanyiuknak, jelképezi azt az összetartozást, azt a szolidaritást, az egységet, amit mi, gazdálkodók hiszünk és vallunk, és kötelességünknek érezzük, hogy ezt az érzést átadjuk az utánunk következő generációknak is – fogalmazott Süle Katalin.


Fotó: Gergely Szilárd

A Nemzet kenyere mozgalom 2011-ben kezdte bontogatni a szárnyait, egy jogász professzor ötlete alapján. Ma pedig szinte a Kárpát-medence teljes egészéből magyar gazdák több száz tonna gabonát adnak egyrészt azért, hogy jótékonykodjanak, másrészt - ami talán a legfontosabb  - hogy az összetartozás erejét felmutassák – mondta ünnepi köszöntőjében Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője.

– Jó ehhez a nemzethez tartozni, amelynek jelentős történelme - és történelméből adódóan - gazdag hagyománya van. Olyan hagyományok, amelyeket meg kell őriznünk, és amelyek az elmúlt néhány évben veszélybe kerültek. Nem csak a miénk, hanem az európai kultúra, az európai hagyományok is. Talán párhuzamot lehet vonni a 2001-es Nemzet kenyere kezdeményezés és a 2014-2015-ben tőlünk elhangzó figyelmeztetésre, hogy valami nincs rendben. Vigyáznunk kell, óvnunk kell azt, amit eleinktől megörököltünk – fogalmazott Cseresnyés Péter.

Az augusztus 20-i ünnepen az új kenyeret ökumenikus szertartás keretében Szűcs Imre plébános, Hella Ferenc református lelkipásztor és Makoviczky Gyula lelkész áldotta meg.