Előzzük meg az erdőtüzeket a kánikulában!

facebook megosztás

Magyarországon belül Zala megye az egyik leginkább erdőkkel borított megyének számít, így ebben a meleg nyári időszakban fokozottan figyelnünk kell az erdőtüzek kialakulására. Megelőzésként a legtöbbet tehetjük, ha mindig szem előtt tartjuk a tűzgyújtás szabályait.


Fotó: Zala MKI

A híradásokból naponta értesülhetünk, hogy több hektárnyi erdőterületek, házak, sőt szélsőséges esetben településrészek is a lángok martalékává válnak a kialakuló erdőtüzeknek. Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Államokban is jelentős területek semmisültek meg a tűzesetek során.

Magyarországon belül Zala megye az egyik leginkább erdőkkel borított megyének számít, így ebben a meleg nyári időszakban fokozottan figyelnünk kell az erdőtüzek kialakulására. Megelőzésként a legtöbbet tehetjük, ha mindig szem előtt tartjuk a tűzgyújtás szabályait. Nagyon fontos, hogy tűzgyújtási tilalom esetén TILOS az erdősítések és a fásítások 200 méteres körzetében tüzet gyújtani és a kijelölt tűzrakó helyeket is tilos ebben az esetben használni.

A forró, száraz napok során elég egy nem megfelelően eloltott cigarettacsikket kihajítani az autóból és ezáltal nagyon könnyen meggyulladhat az útszéli száraz fű, ahonnan percek alatt egy erdőterületre is átterjedhetnek a lángok. Éppen ezért kérjük a megye lakosait, hogy az elkövetkező napokban még nagyobb körültekintéssel és odafigyeléssel végezzenek bármilyen tűzveszélyes tevékenységet. Abban az esetben, ha elkerülhetetlen ezek tevékenységek végzése, akkor minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóvízről és ha nem tudunk úrrá lenni a lángokon, haladéktalanul értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.