Fagylaltkészítés otthon

A lassan két hete tomboló kánikulában nincs is hűsítőbb, mint egy jó nagy adag fagylalt, manapság pedig már szinte nincs is olyan íz, amit ne lehetne elkészíteni. A sokak által kedvelt fagyi hagyományos technológiájáról a szakmát már 34 éve űző mester beszélt Híradónknak. – Mi még a régi szisztémával – tehát tej, tojás, vaj, tejszín – dolgozzuk ki a tejes fagylaltokat, a gyümölcsfagyikat pedig eredeti, tehát rendes gyümölcsökből csináljuk, szezonálisan. Ha pedig nem, akkor lefagyasztjuk, de se pasztát, se festéket nem használunk – árulta el Horváth „Mákos” Ferenc, a Puncs Fagyizó tulajdonosa. 


A lassan két hete tomboló kánikulában nincs is hűsítőbb, mint egy jó nagy adag fagylalt.

Ha azonban valaki nem szeretne a rekkenő hőségben a legközelebbi fagyizóig elsétálni, akár otthon is elkészítheti magának a jeges csodát. Jakabfi Dávid cukrászmester a legegyszerűbb megoldásként a parfét javasolta. – Azt gondolom, az egy olyan hideg készítmény, ami nagyon hasonlít a fagylalthoz és könnyen elkészíthető. Ehhez igazából tojásra, cukorra van szükség, illetve tejszínre. Így készíthetünk egy alap vanília ízt például. De ezt lehet gyümölcsökkel is keverni. A lényeg az, hogy vízfürdő felett, a tojást cukorral eldolgozzuk, majd lehűtjük, tejszínnel lazítjuk. Különböző gyümölcsöket keverhetünk bele és kifagyasztjuk akár egy pohárformában vagy bármiben – fogalmazott Jakabfi Dávid, cukrászmester. Napjaink legnépszerűbb nyári finomságát tehát bárki elkészítheti magának. Fagylaltot egyébként először a kínaiak készítettek és valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba.