GasztroKanizsa: Krumplileves töltött dagadóval

facebook megosztás


Habda Rezsőné Zsuzsa édesanyjától tanulta a receptet

A hétvégi ebédet egy régi, elfeledett recept alapján állította össze családjának Habda Rezsőné Zsuzsa. Az édesanyjától tanult étellel gyorsan elkészült, így kora délután elindulhatott unokáival a strandra.

Hozzávalók:

A töltött húshoz: 1-1,5 kg dagadó, 4-5 db zsemle, 1-2 db tojás, só, bors, őrölt kömény és majoránna. Az ételhez ebben az évszakban jólesik a kovászos uborka.

A leveshez: Só, egy kis fej vöröshagyma, kevés zsiradék, 1 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése:

A hentes által felszúrt húst sózom, borsozom és őrölt köménnyel megszórom. A vízben megáztatott és kinyomkodott zsemlékhez hozzáadok 1-2 tojást, attól függően, hogy milyen nagy a hús zsebe, javasolja Zsuzsa. A tölteléket is sózom, borsozom és szórok bele majorannát. Az egészet összekeverem, és betöltöm a hús üregébe. Hústűvel bevarrom a nyílást, és tepsibe fektetem a töltött húst. Két deci vizet öntök alá, alufóliával letakarom, és 180-200 fokos sütőben 1 órát párolom. A párolás ideje is a hús méretétől függ. Nem teszek alá zsiradékot, mivel ez egy zsírosabb hús, és párolás közben kisül belőle a zsír.

Amíg sül a hús, elkészítem a köretet. Sós vízben megfőzök 1 kiló nagyobb kockákra vágott burgonyát. Közben előkészítem a levesalapot. A vöröshagymát lereszelem, és egy fazékban kevés zsiradékon megpárolom. Hintek rá 1 teáskanál pirospaprikát, majd felöntöm a burgonya levével. Ha elpárolgott a víz a burgonyáról, azt pótlom, és ha szükséges, megsózom. Felforralom, és levestésztát főzök bele.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.