Hőség - Visszavonták a vörös kódot

facebook megosztás

Visszavonták a hőség miatt korábban kiadott vörös kód figyelmeztetést - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormány honlapján.    

Azt írták: Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár visszavonta a július 29-én déltől életbe lépett vörös kódot.    

A kormány honlapján közzétett protokoll szerint "vörös kód" idején a bentlakást nyújtó szociális intézmények a fenntartó típusától, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelytől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül fogadják azokat az utcán élő embereket, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható.    

Rendkívüli hőség idején elrendelt vörös kód esetén többek között tájékoztatást kell adni - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett adatok alapján - arról, hogy hol található nyitva lévő klimatizált helyiség. Emellett azt is közölni kell, hogy hol ingyenesen biztosított vízosztási hely, valamint párakapu. Szükség esetén meg kell szervezni azt is, hogy az ellátottak az érintett helyekre el is tudjanak jutni utcai gondozószolgálatok, illetve krízisautók bevonásával.    

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írja: hidegfront vonul át az ország felett, ami többfelé okoz záport, zivatart, és a keleti megyék kivételével pár fokkal visszaesik a hőmérséklet.    

Az előrejelzés szerint szerdán az északkeleti, keleti megyékben késő délutánig erősen felhős égre, és elszórtan záporokra, zivatarokra lehet számítani. Ott csak késő délutántól, estétől szűnik meg fokozatosan a csapadék. Az ország más részein számottevő csapadék már nem lesz, csak elvétve alakulhat ki futó zápor. A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz, emellett zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20 fok között várható. A nappali hőmérséklet általában 26 és 31 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos északkeleti határvidéken ennél akár több fokkal is hűvösebb lehet.    

A következő napokban visszatér a napsütéses idő és ismét melegszik a levegő, 30 fok feletti maximumok várhatók.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.