Indul a túra szezon – ezekre érdemes odafigyelni

Az előrejelzéseknek megfelelően az elkövetkező napokban mérséklődik a hőmérséklet és búcsút mondhatunk a nyári kánikulának. Ebben az időben sokan indulnak túrázni a szabadba, nekik szeretnénk pár hasznos tanáccsal segíteni a balesetmentes kikapcsolódás érdekében.

Az enyhe időben is gyakran találkozhatunk a szabadban méhekkel és a darazsakkal. A hőség miatt pedig fokozottan jelennek meg a rovarok ott ahol vizet is találnak. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Ha valaki tudja magáról vagy hozzátartozójáról, hogy allergiás valamelyik rovarméregre, mindig hordja magával elsősegélykészletét.

Szabadban végzett tevékenységünket az aktuális időjárás jelentés ismeretében tervezzük meg úgy, hogy villámlás esetén vissza tudjunk vonulni egy közeli épületbe vagy egy teljesen zárt, felül is fémmel borított gépjárműbe.

Zivatar idején lehetőség szerint kerüljük a kiemelkedő tárgyak (oszlop, torony, fák, elektromos távvezeték), barlangbejáratok, nyitott térségek, illetve vízfelületek közelségét. Magashegyi túránál keressünk törmelékes kőzettel borított helyet magunknak, üljünk le, zárjuk össze lábainkat és tegyük a fülünkre a kezünket (ezzel csökkentjük a halláskárosodás veszélyét).

Tájékozódjanak folyamatosan az előre várható időjárásról. Manapság nagyon rövid idő alatt egy-egy kisebb területre akár egy havi csapadékmennyiség is lezúdulhat, így célszerű minden esetben esővédő ruházattal is felszerelkezni a túra előtt.

A Katasztrófavédelem ingyenesen letölthető VÉSZ alkalmazásán keresztül okostelefonon vagy tableteken tájékozódjunk a veszélyes időjárási tevékenységekről, az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról, így időben megszakíthatjuk túránkat és biztonságos helyre térhetünk.

Abban az esetben, ha bajba kerülnek haladéktalanul hívják a 112-es segélyhívószámot!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság