Képzőművészeti tábor Zalaújlakon

Készülnek a rajzok a zalaújlaki  táborban. A gyerekek a saját fantáziaviláguk szerint alkotják meg műveiket, a közös foglalkozásokon pedig különböző technikákkal is megismerkedhetnek.

– Igazából, szerintem nagyon nincsen téma, ahogy éppen ötlet jön, szabad fantáziára van bízva. Például egy sakktábla, amin egy focista van és felrúgja a királynőt - árulta el Kovács Botond. A tábornak kivételes környezet, az Egry József emlékét őrző épület ad otthont. A Kossuth-díjas festő és grafikus Zalaújlakon született, és a „Balaton festőjeként” vált ismertté.

– Egry József a „Balaton festője”. Gyakorlatilag mindenfelé járt Európában, de a stílusa kimondottan Badacsonyban teljesedett ki. A Badacsony párás légkörét, a formáját nagyon sokféle-képpen festette meg. Szinte nincs is más képe abból az időből, amíg Badacsonyban élt, ami nem a balatoni víz, táj és a hegyek formáját mutatná - fogalmazott Csuha Piroska, az Egry József Pályakezdő Képzőművészekért Alapítvány elnöke.


Festői környezetben alkotnak a zalaújlaki képzőművészeti tábor ifjú művészei.

Egry József az 1910-es évek elején Ungvár környékén is dolgozott, ezért a tábort szervező alapítvány külhoni magyar kapcsolatokat keresett. Ennek eredményeként egy észak-komáromi civil szervezettel, a Kárpátia Sport Polgári Társulással együttműködve idén a Felvidékről is érkeztek táborozók.

– Az elnök urat, Pallag György mérnök urat szólította meg és összegyűjtöttük az ismerősök gyerekeit - hogy kinek volna kedve egy képzőművészeti táborban részt venni - úgyhogy nagyon szívesen jöttek. Egyik kolléganőm kísérte el őket, én most érkeztem. Az eddigi öt napban - amit elmeséltek - nagyon jól érzik magukat – mondta Miha Szilvia, a Kárpátia Sport Polgári Társulás tagja.

A 13. alkalommal megrendezett táborban a gyerekek pályázati támogatás segítségével teljesen ingyen táborozhatnak. Program pedig akad bőven, a kézműves foglalkozások mellett kirándultak és strandoltak is a fiatalok.