Megnőtt a víz- és villamosenergia-fogyasztás

2018. aug. 17.

Az emberek többsége vagy vízpart mellett vagy otthon, a hűvös szobában vészeli át a meleget. A kánikulában jóval több vizet fogyasztunk, mint egy átlagos napon, és ez szolgáltatói oldalról is érzékelhető.  

– Átlagosan elmondható, hogy napi 100 liter/fő/nap a vízfogyasztás. Ez most a nagy melegre való tekintettel 120 liter/fő/napra felment átlagosan. A városban 130-140 liter, a környező településeken 90 liter/fő/nap - nyilatkozta Vékási János, a Dél-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. osztályvezető-helyettese.

A legtöbb vizet jellemzően a reggeli és esti órákban használjuk el. A forró nyári napokon a vízfogyasztás mellett a villamosenergia-felhasználás is jelentősen megnő.

– Általánosságban elmondható, hogy a hűtés miatt megemelkedő energiaigény rendszerint határozottan érezhető már egy-két nap tartós meleg után is. Az E.ON szolgáltatási területén az eddigi tapasztalatok alapján ez napi 6-8 százalékos többletfogyasztást eredményez. A szükséges energiamennyiség azonban biztosított, a villamosenergia szolgáltatása a nyári hőségben is rendelkezésre áll - fogalmazott Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.

Az elmúlt hetek forróságát tegnap némi enyhülés követte. Az előrejelzés szerint még egy-két napig marad az enyhe idő, de a hétvégén ismét 30 fok feletti hőmérséklet köszönt be, amelyben újra megnő az igény a vízre és az elektromos áramra.