Megúszhatja a büntetést a petriventei fiatalember

„Füvezett”, vagyis kannabiszt – tehát kábítószert – fogyasztott egy petriventei fiatalember. Sajnos, már fel sem kapjuk a fejünket az egyre szokványosabbnak számító hír hallatán. Ami miatt érdekes lehet a bűneset, az annak a ténye, hogy a kanizsai ügyészek adtak még egy esélyt a megtévedt fiatalnak, és egy új büntetőeljárási jogintézményt alkalmazva, ügyészi feltételes felfüggesztéssel éltek a bűnügyben.

Tanulság? Persze az van, az mindig van: habár most szerencsésen megúszhatod a dolgot, de elég még egy meggondolatlan tett, egy ostoba pillanat, és már el is szúrtad – akkor már végérvényesen – az életed, fiatalember! Egy büntetőeljárás, pláne néhány évnyi börtönbüntetés után már sosem leszel az, aki voltál, és már soha többé nem lehetsz az, aki lehettél volna. Örülj ifjú ember, de ésszel, a fiatalságodnak… A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől kértünk rövid tájékoztatást.

Egy 26 éves, petriventei fiatalember 2017. február 13-át megelőzően kábítószert fogyasztott. A vizeletmintájából 325 ng/ml delta-9-THC-sav volt kimutatható, ami kannabisz előzetes fogyasztását támasztotta alá. Cselekménye kábítószer birtoklása vétségének megállapítására alkalmas – szögezte le a főügyészségi ügyész. –  Azonban a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy, az új Büntetőeljárási Törvény által bevezetett jogintézményt alkalmazva, az eljárást egy évi időtartamra, feltételesen felfüggesztette.

– A vonatkozó rendelkezések szerint ugyanis nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt – magyarázta dr. Pirger Csaba. – A fiatalember együttműködő volt, a cselekmény elkövetését beismerte, vállalta a szükséges kábítószer-használatot kezelő ellátáson való részvételt, sőt, azt a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Drogambulanciáján el is kezdte. Az eljárás feltételes felfüggesztésére azért került sor, hogy a férfinek módja legyen az ellátáson részt venni, és az arról készülő okiratot az ügyészségen bemutatni. Amennyiben a feltételeket teljesíti, az ügyészség az eljárást megszünteti. Ellenkező esetben, illetve, ha az elkövető újabb, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményt követ el, akkor az ügyészség elrendeli az eljárás folytatását – hangsúlyozta végül a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Papp Attila