Milyen gyógyszerek vannak a Balatonban?

facebook megosztás

Az európai átlag körüli mértékben találhatók gyógyszermaradványok a Balaton és a Zala folyó vizében. A leggyakoribb és legnagyobb mértékű szennyezések az epilepszia ellenes és az antidepresszáns terápiában alkalmazott hatóanyagok - derül ki a Magyar Tudományos Akadémia friss jelentéséből.

Az elmúlt században a tudomány fejlődése olyan áttörésekhez vezetett a gyógyszergyártásban, amelyek hozzájárultak az életminőség javulásához és így az átlagos élettartam növekedéséhez is. Az utóbbi évtizedekben az európai társadalmakban végbement mélyreható változások okán (elöregedés, életmódbeli és táplálkozási szokások megváltozása, az automatizálódó társadalom miatt kialakuló pszichológiai problémák) az alkalmazott gyógyszercsoportok típusa és mennyisége is jelentősen változott. Ugyan a szennyvíztisztító technikák folyamatosan fejlődnek, a gyógyszerhatóanyagok teljes eltávolítása a tisztítási folyamat során a mai napig nem megoldott.

Mivel a tisztító műből elfolyó vizet természetes vizek (patakok, folyók, tavak) fogadják be, a gyógyszermaradványok ezekben a felszíni vizekben is megjelennek. A szennyvíztisztítók kifolyójában a gyógyszerszennyezések koncentrációja általában tízszerese annak az értéknek, mint amit néhány kilométerrel lejjebb a befogadó folyókban lehet mérni. Ez a koncentrációcsökkenés az öntisztulás és a hígulás együttes eredménye.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint manapság Európa a világ legnagyobb vegyi anyag termelő régiója, amely a világ össz vegyianyag termelésének közel 40%-át adja. Ennek ellenére a kontinensen mért gyógyszermaradvány szennyezések messze elmaradnak a Kínában mért értékektől. Ez köszönhető az eltérő népsűrűségnek, a jogszabályi háttérnek, amely meghatározza a gyógyszeriparban alkalmazott, hulladékkibocsátásra vonatkozó határértékeket és felügyeli azok alkalmazását.

Magyarországon a Balaton és vonzáskörzetéből ilyen adatok sokáig egyáltalán nem álltak rendelkezésre. Az MTA ÖK BLI Adaptációs Neuroetológia Kutatócsoportja az utóbbi néhány évben kezdte meg az ilyen irányú kutatásait.

2017-ben mind a Balatonban, mind a Zala folyóban június és november között háromszor vettek mintát. A Balaton esetében mind az északi, mind a déli parton 3-3 ponton partközelben végeztünk mintavételezést. A Zala folyó esetében zalaegerszegi szakasza felett, a zalaegerszegi városi szennyvíztisztító telep közelében és a Kis-Balatonban vettek mintákat.

A gyógyszermaradvány analízisek eredményei szerint a leggyakoribb és legnagyobb mértékű szennyezések az epilepszia ellenes és az antidepresszáns terápiában alkalmazott karbamazepin, lamotrigine és cinolazepam hatóanyagok. A szennyezések hátterében a széleskörű felhasználás, a krónikus-terápiás alkalmazás és a közforgalomban kapható készítmények magas hatóanyag tartalma (200-500 mg/tabletta) állhat. A hormonok és szteroid hatású anyagok szennyezési értékei jól korrelálnak a korábbi években megjelent részben Balatonról szóló tanulmányokkal.

Majd minden hatóanyag esetében a Zalaegerszegi városi szennyvíztisztító vízmű alatti mintavételi ponton figyelték meg a legmagasabb koncentráció értékeket, amelyek átlagosan négyszer magasabb értékek voltak, mint a Zala felsőbb szakaszán megfigyeltek. Így elmondható, hogy a Zala folyóra jelentős terhelést gyakorol a Zalaegerszegi városi szennyvíztisztító vízmű. Az esetek döntő többségében ez a szennyezés nagyon látványosan csökkent a Balaton felé haladva. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer mindenképpen jótékony hatással van, ebben a tekintetben nagy szerepet játszik és komoly vízminőség javító hatással rendelkezik.

Hangsúlyozták: a kimutatott hatóanyagok nem akut szennyezésből származnak, hanem feltételezhetően folyamatosan kerültek/kerülnek a Balatonba, csak eddig megfelelő érzékenységű analitikai módszerek hiányában nem rendelkeztek adatokkal a jelenlétükről. Ez a kis koncentrációjú „krónikus” szennyezés főleg a vízgyűjtőn található szennyvíztisztítók elfolyó vizével valósul meg.

Összességében a szennyezések mértéke az európai átlag körülinek mondható - olvasható a jelentésben.

(MTA)

Forrás: csalad.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.