Naperőműparkokat adtak át Nagykanizsa határában

Az innováció mellett a környezettudatosság is fontos szempont a Kiskanizsa mellett átadott naperőműpark tulajdonosainak. A gabonakereskedelemmel és nemzetközi árufuvarozással is foglalkozó családi vállalkozás saját erőből és hitelből valósította meg a mintegy 400 millió forintos beruházást. 

– Ma egy vállalkozásnak innovatívnak kell lenni, és ebbe az innovációba a korral történő haladás mindenképpen bele kell férjen. S mi, a család arra törekedtünk, hogy ezzel a beruházással is egy kicsit előre tekintsünk, és egy olyan maradandó projektet hozzunk létre Nagykanizsa város határában, amire mindenki büszke lehet – fogalmazott Rétházi Csaba, az AGRO BOY Kft. ügyvezetője. 


Felavatták a Kiskanizsa melletti naperőműparkot (Fotó: Gergely Szilárd)

A háromhektáros területen négyezer panelt helyeztek el, melynek segítségével ötszáz család számára elegendő villamosenergiát termelnek. A beruházást a város vezetősége is pozitívan fogadta.

– Mindig is megújulóenergia-párti voltam és vagyok, hiszen nagyon fontos a jövőnk érdekében, hogy így legyen. Leültünk, megbeszéltük, és azt mondtam, hogy természetesen, ami ebben a mi feladatunk vagy a mi dolgunk, amennyit lehet és tudunk, annyit segíteni is fogunk – mondta Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.

Napjaink egyik meghatározó problémája a klímaváltozás, ezért nemcsak helyi szinten, hanem globálisan is pártolják az ehhez hasonló kezdeményezéseket. – Azért is fontos, mert azt az arányt, amit az Európai Unió célként kitűzött minden egyes tagállam elé, hogy az energiaigényt 2020-ra 13 százalékban megújuló energiából kell kielégíteni – ezt mi teljesíteni akarjuk. Sőt, azt kell mondani, hogy a kormányzati támogatásoknak köszönhetően - és itt nemcsak pénzügyi támogatásról van szó, hanem a jogszabályi környezet kialakításáról is beszélek - sikerült elérni már 2016-ban egy 14 százalékos részarányt – nyilatkozta Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. A naperőműparkot várhatóan augusztus 23-án csatlakoztatják az áramszolgáltató hálózatához.