Tízmilliót „húztak le” egy naiv egerszegi férfitól: a család teljesen tönkrement a csaló miatt

Van olyan, hogy az újságíró is csak hüledezik: „nem hiszem el, hogy a 90’-es évek végén oly divatos lehúzásoknak még mindig bedőlnek az emberek”. Nos, pont így értetlenkedtem én is, miközben a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjét, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt hallgattam, aki részletesen tájékoztatott egy jelentős kárt okozó csalás ügyéről.

Egy zalaegerszegi férfitól 10 millió forintot „húzott le” egy szombathelyi ember, miközben persze nem kapta vissza az eredetileg kölcsönadott, és visszaszerezni próbált 9 ezer euróját sem. Egy család anyagilag teljesen tönkrement, amiért a szombathelyi elkövető a zalai megyeszékhelyen fog felelni tettéért: ha bűnösnek találják, jó néhány esztendeig csak a sétaudvaron élvezheti majd a napfényt. Mi a bűnügy tanulsága? Ne higgyünk álbehajtóknak, a tartozás visszaszerzését ígérő kigyúrt kopaszoknak, hanem a törvényes utat válasszuk: forduljunk a rendőrséghez, bírósághoz, és hagyjuk a behajtás nem egyszerű feladatát a bírósági végrehajtókra.

– Az ügy zalaegerszegi sértettje 2011 nyarán 3.000 Eurót adott kölcsön egy oszkói, 2013-ban pedig 5.600 Eurót egy zalaegerszegi ismerősének, akik azonban a kölcsönt nem fizették vissza. A sértettnek később bemutattak egy szombathelyi férfit, azzal, hogy pénzbehajtással is foglalkozik és meg tudja oldani a problémáját. A személyes találkozásuk alkalmával a férfi iratokat kért a sértettől, azzal, hogy azokat átnézi, és majd értesíti őket, mit lehet tenni az ügyben – kezd a vádemelésig jutott büntetőügy részleteinek ismertetésébe a főügyészségi ügyész. – 2016. április 15. napján jelentkezett a férfi a sértettnél, és előadta, hogy a két tartozás behajtásában tud segíteni, mégpedig úgy, hogy egyik személytől 10 millió Ft-ot, míg a másiktól pedig 19 millió Ft-ot fog behajtani: Ausztriában, illetőleg Veszprémben fog pert indítani ellenük. A sértett elfogadta a terhelt ajánlatát, aki közölte, hogy az ausztriai per megindításához egy osztrák ügyvédet kell megbízni, aminek a díja 300.000,-Ft és ezt az összeget nyomban kéri. A sértett a pénzt át is adta a terheltnek. Ezt követően a terhelt az ausztriai perrel kapcsolatban, az osztrák ügyvéd, illetve az ottani hivatalos eljárások díjára hivatkozva további összegeket kért tőle, aki 2016. április 20. napján 340.000,-Ft-ot, 2016. április 21. napján 1.600.000,-Ft-ot, majd pedig 2016. április 25. napján 2.000.000,-Ft-ot adott át Zalaegerszegen a terheltnek.

– A dörzsölt csaló 2016 áprilisának végén közölte a sértettel, hogy Veszprémben is meg kellene indítani a pert, mert hamarosan ítélkezési szünet lesz, de a kapcsolatai révén meg tudja gyorsítani a dolgot, hogy még az ítélkezési szünet előtt meglegyen a bírósági döntés. A terhelt erre is kért pénzt, aki az állítólagos per költségeire 2016. április 29. napján 1.200.000,-Ft-ot, míg 2016. május 05. napján további 700.000,-Ft-ot adott át. Időközben a sértettben és családjában felmerült, hogy nincs írásos nyoma a pénzátadásoknak, így jelezték a terheltnek, hogy az eddig átadott összegekről írjanak egy kölcsönszerződést, ami ügyvéd előtt meg is történt – mondta dr. Jánky Judit, majd folytatta a jelentős kárt okozó csalás további történéseinek részletezését. – Néhány nap elteltével, 2016. május 09. napján, a zalaegerszegi LUKOIL benzinkúton találkozott ismét a vádlott a sértettel, és az egyik követelés behajtásával kapcsolatban közölte vele, hogy az adósa végre szeretne fizetni, azonban nem tud. Viszont van egy 10 millió forintot érő műtárgya ügyvédi letétben. A terhelt az ügyvéd nevét az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem mondta meg, de megkérdezte a sértettet, hogy igényt tart-e a műtárgyra. A sértett a felajánlást elfogadta, mire a terhelt közölte vele, hogy van egy kis probléma: a műtárgyon záloghitel van, ami, ha gyorsan reagálnak, 1.200.000,-Ft-ért törölhető és így a zálogtárgy kiváltható lesz. A sértett még aznap átadta a zalai megyeszékhelyen a megjelölt összeget a terheltnek. A szombathelyi vádlott további összegeket kért a sértettől a perrel kapcsolatban, azonban a sértett és családjának pénze elfogyott, ezért 2016. május 13. napján 1.280.000,-Ft személyi kölcsönt vettek fel az OTP Banktól. A sértett a személyi kölcsön összegét is magában foglalva, 2016. május 14. napján 2.000.000,-Ft-ot, majd két nappal később további 450.000,-Ft-ot adott át a perrel kapcsolatban a csalónak.

– De ez még mindig nem volt elég a vádlottnak, előállt egy újabb mesével: egy „balatoni nagyvállalkozó” megvenné tőle az egyik tartozását. A terhelt állítása szerint egy nagykanizsai orvos és egy zalaegerszegi fakereskedő is eladta már ennek a vállalkozónak a követelését, amit szintén ő intézett és a sértett is jobban jár majd ezzel a megoldással, mivel az említett vállalkozó egy „igen kemény ember”, akivel jobb nem ujjat húzni. Ismét egy „beetetés” következett, ugyanis pár nappal később a sértett – pontosan nem beazonosítható telefonszámról – kapott egy telefonhívást, melyben egy ismeretlen férfi arrogáns stílusban közölte vele, hogy el ne merje adni a követelését, mert különben eltünteti a családját – folytatta a büntetőügy ismertetését Zala megye főügyészségének helyettes szóvivője. – A sértett rögvest beszámolt erről a fenyegető telefonhívásról a terheltnek, aki azt mondta neki: visszakeresi, hogy honnan jött a hívás és megoldja, mégpedig úgy, hogy a fenyegető személy majd fel fogja hívni és bocsánatot fog kérni tőle, azonban ez is pénzbe kerül. Erre figyelemmel a sértett 2016. május 19. napján, a lakásán további 70.000,-Ft-ot adott át a csalónak. Az ismeretlen személy pár nap múlva – pontosan szintén be nem azonosítható telefonszámról – fel is hívta a sértettet, majd elcsukló hangon kért bocsánatot tőle.

– És a csalásnak itt még mindig nem volt vége, ugyanis 2016. május 24. napján a terhelt közölte a sértettel, hogy az általa indított pert az osztrák ügyvéd megnyerte, de kell még pénz az ügyvédnek, mivel az osztrák törvények szerint a követelés egy bizonyos százalékát be kell fizetni az állam javára, hogy felvehető legyen a megítélt összeg. A terhelt ezt azzal magyarázta, hogy a hitelező az államon keresztül kapja meg a pénzét, az állam pedig behajtja azt az adóson, mivel ő Ausztriában dolgozik – fedte fel a csaló módszerét az ügyésznő. – A terhelt az osztrák ügyvéd költségeire 230.000,-Ft-ot, valamint 120 Eurót (aznapi árfolyamon 37.986,-Ft-ot) kért a sértettől, aki a pénzt Zalaegerszegen át is adta neki. A terhelt közölte még, hogy majd hívni fogja az osztrák ügyvéd, hogy mikor és hová lehet menni a pénzért. Pár nappal később – pontosan ugyancsak nem beazonosítható telefonszámról – telefonált is egy ismeretlen nő, hogy ő az ügyvéd titkárnője, és közölte a sértettel, hogy a pénzt egyedül nem, csak a terhelttel együtt tudja majd átvenni. A vádlott azonban ekkor gondolhatta úgy, hogy „bontja a vonalat”: először lerázta a sértettet, majd elérhetetlenné vált a számára. A csaló 11 alkalommal, összesen 10.090.000,- Ft-ot, valamint 120,-Eurót vett át a sértettől, amiért semmit sem intézett. A tartozások megfizetésével kapcsolatban nem indított semmilyen bírósági pert sem Ausztriában, sem pedig Magyarországon, ez eredetileg sem állt a szándékában, és erre lehetősége sem lett volna. A terhelt rendre tévedésbe ejtette a sértettet, célja kizárólag a becsapott ember pénzének jogtalan megszerzése volt, amellyel összesen 10.127.986,-Ft kárt okozott, amely persze nem térült meg. Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a szombathelyi férfi ellen a zalai megyeszékhely járásbíróságán – mondta végül dr. Jánky Judit.

Papp Attila