A jövő szakképzése – a szakképzés jövője

A konferencia célja a duális képzés nagykanizsai fellendítése a Tungsram és a pedagógiai intézmények összefogásával. Az Aschner Lipót által alapított cég – híven hagyományaihoz – 2018-ban is próbál minden lehetőséget megragadni a fiatal szakemberek képzéséhez. – A Tungsram nagyon örül, hogy részt vesz a duális képzésben. Nagyon fontosnak tartja az új tulajdonos is, ugyanúgy, mint elődeink, egészen Aschnerig visszamenőleg, hogy részt vegyünk a szakemberképzésben, hogy a lehetőségekhez képest hozzájáruljunk ahhoz, hogy ne csak mi, hanem a környezetünkben lévők is profitálhassanak ebből - mondta Magyar István operációs vezető.

A Tungsram nagykanizsai gyárában jelenleg mintegy 2000 ember dolgozik. Az üzem vezetőinek egyik legfőbb célja, hogy a helyi fiatalok saját városukban kamatoztathassák szaktudásukat. – Az egyik legfontosabb kérdés a szakmunkás-utánpótlás a nagykanizsai fényforrásgyárban is, hiszen már több mint 50 éve alakult.  Így a szakmunkások átlagéletkora elég magas, ezért nekünk mindenképpen nagyon fontos a jövő szempontjából, hogy fiatal szakmunkásokat tudjunk behozni a gyárba. Tehetségüket ki kell nevelni, hogy gyakorlatilag utánpótlása legyen a 30-40 éve itt dolgozó szakmunkásoknak - fogalmazott Herman Miklós multiplant gyárigazgató.

A konferencián elhangzott: a megfelelő képzést az iskolákkal és szakmunkásképzéssel foglalkozó szervezetekkel összefogva szeretné megvalósítani a cég. A nyitás, ami a második lépcsője ennek, hogy próbáljunk egy régiós együttműködést a helyi szervezetekkel, akik szakmunkásképzéssel, szakképzéssel, pályaorientációval foglalkoznak. Valamint szeretnénk a környék munkáltatóival egy olyan együttműködést kialakítani, amelyben konkrét, célzott lépéseket teszünk azért, hogy a gyerekek és a szülők figyelmét újra a szakmunkásképzés felé fordítsuk - tette hozzá Szmerk Anna multiplant HR-vezető.

Nemrégiben a kanizsai intézmény egyik tanműhelyét már a 14 évesek számára is hitelesítették. Ennek köszönhetően idén szeptembertől már 8 iparigépész-tanuló kezdhette meg gyakorlati képzését a Tungsramnál.