A kis figyelmetlenségből nagy baj lett

facebook megosztás

Az autóvezetés veszélyes üzem: elég egy pillanatnyi figyelmetlenség és maradandó sérülések, de könnyen halál is lehet a dolog vége. Na meg „persze”, büntetőeljárás. Ez történt egy sofőrrel tavaly novemberben, a 76-os számú főúton. A vádemelésig jutott bűnügy részleteiről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől érdeklődtünk.

Egy 36 éves – közúti közlekedési szabálysértés miatt már kétszer is elmarasztalt – mezőberényi lakos 2017. november 17-én délelőtt, a 76-os számú főúton közlekedett egy tehergépkocsival Zalaegerszeg irányából Keszthely felé. Ekkor jó látási viszonyok voltak, az úttest száraz, míg a járműforgalom pedig közepes volt. Amikor a sofőr a járművel a főút 49. kilométerszelvényében lévő lejtős útszakaszhoz ért, figyelmetlensége miatt későn észlelte, hogy előtte, vele azonos irányban gépjárművek forgalmi ok miatt várakoznak, így az ütközés elkerülése érdekében járművét balra kormányozta, s a záróvonalat átlépve áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba.

Itt azonban, vele szemben szabályosan közlekedett egy vonyarcvashegyi férfi egy személygépkocsival.  Amikor észlelte, hogy a menetiránya szerinti forgalmi sávban egy tehergépkocsi közeledik, az ütközés elkerülése érdekében ő jobbra kormányozta járművét, majd balra ellenkormányzott, aztán ismételten jobbra, melynek következtében gépkocsija irányíthatatlanná vált, átsodródott a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol járműve bal oldalával egy szemből érkező személygépkocsi bal elejének ütközött, majd oldalára borulva állt meg. A baleset következtében a szerencsétlenül járt ember bordatöréseket, gerinccsigolya töréseket, valamint a hasfal és a tüdők zúzódását szenvedte el. Sérülései súlyosak, 8 napon túl gyógyulóak voltak. A másik érintett személygépkocsi  vezetője kulcscsont-törést, bordatörést, csípőlapát törést, lábtörést, illetve a bal szemének a zúzódását szenvedte el. A szemen a baleset következtében kialakult látótérkiesés maradandó testi fogyatékosságnak minősül.

Mindezek miatt a mezőberényi férfi ellen a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat a megyeszékhely járásbíróságán.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.