Argentínától Kínáig – Kodály, ajándékba…

Körülbelül egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a nagykanizsai Gölles Martin is részt vett a Bartók Béla Férfikar tagjaként az Eurovíziós Kórusfesztiválon. Az első alkalommal megrendezett vetélkedőt Rigában, Lettország fővárosában tartották. A Liszt-díjas prof. dr. Lakner Tamás dirigálta pécsi művészeti csoport idén folytatta világhódító útját:egészen Buenos Airesig vitte hazája jó hírét.


A Bartók Béla Kórus a Basílica del EspírituSantóbanis fellépett (Fotó: BBK)

Különleges helyszínen, Buenos Airesben érte utol az államalapítás ünnepe Gölles Martint. A nagykanizsai fiatalember nemrég másfél hetet töltött a pécsi Bartók Béla Férfikarral Argentínában: az együttes a nemzeti ünnepet megelőző napon egy Szent István király tiszteletére bemutatott szentmisén szolgált a helyi Szentlélek Bazilikában, augusztus 20-án pedig a Kirchner Kulturális Központban (Centro Cultural Kirchner) lépett fel. A 2015-ben megnyitott CCK méltó és impozáns helyszíne volt az ünnepi koncertnek, hiszen a maga kilenc emeletes épületével a világ legnagyobb kulturális intézményei közt tartják számon. Martinék Dél-Amerikában több másik alkalommal is színpadra léptek.

– A Bartók Béla Férfikar 14 évvel ezelőtt már járt Buenos Airesben, akkor egy nagyobb, dél-amerikai turné egyik állomásaként érintette a mintegy hárommillió lakosú fővárost – magyarázza Gölles Martin. – A mostani látogatás célja az volt, hogy az akkor megismert, kint élő magyar közösséget újra meglátogassa a csoport.

A diaszpóra nagy szeretettel fogadta a pécsi férfikart, annál is inkább, mert ritkán érkezik hozzá vendég az anyaországból. Az argentínai magyarság nagy része a II. világháború után, illetve az 1956-os forradalom következtében emigrált.

– Majdnem minden napra jutott egy-egy koncert, volt, aki az összesre eljött. Mindig nagy öröm látni, amikor az előadásunk megérinti a közönséget, de a mostani fellépéseinken talán még emelkedettebb volt a hangulat attól a ténytől, hogy magyarok énekeltek tőlük innen 12 ezer kilométerre élő magyaroknak.

A több mint 70 éve alapított művészeti csoport elsősorban Kodály-kórusműveket és bordalokat – no és persze finom magyar borokat – vitt ajándékba. A sűrű program közepette, amelyben egyébként workshop és kirándulás szerepelt még, arra is jutott idő, hogy a tagok a Buenos Aires-i Leidemann Sylvia vezette, egyetemistákból álló Kodály Zoltán Férfikarral együtt énekeljenek Bartók- és Kodály-műveket – magyarul.


Gölles Martin: Írok majd olyan darabot, ami autentikus argentin dallamokon alapul (Fotó: Gergely Szilárd)

– Ugyanezek a fiatalok egy argentin népzenei bemutatóval is megleptek bennünket, ami szintén nagyon megfogott – meséli a zeneszerzéssel szintén foglalkozó Martin. – Azóta letöltöttem egy népzenei gyűjteményt, és szinte biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben írok majd olyan darabot, ami autentikus argentin dallamokon alapul.

Gölles Martin számára meglehetősen mozgalmasan telt a nyár, mind a fellépések, mind az utazások szempontjából. Buenos Aires előtt két héttel még Kínában – Pekingben és Lanzhouban – énekelt, akkor a Pécsi Egyetemi Kórussal.

– Felkértek minket, hogy legyünk díszvendégei egy nemzetközi kórusfesztiválnak. A versenyre 42 országból érkeztek csapatok.A mi feladatunk az volt, hogy önálló koncerteket adjunk, többek között a rendezvény megnyitóján. Együttesünket prof. dr. Lakner Tamás dirigálta, valamint dr. Hoppál Péter egyetemi adjunktus, dr. Balatoni Sándor egyetemi tanársegéd pedig zongorán kísért bennünket.

A Pécsi Egyetemi Kórus produkciói és prof. dr. Lakner Tamás workshopjai szó szerint zajos sikert arattak Kínában. Gölles Martin itt és Argentínában is rengeteg élményt, tapasztalatot szerzett, valamint sok új ismerősre tett szert. Ilyen volumenű, kontinenseken átívelő utazásban egyelőre nem lesz része, ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatait hamarosan tovább gyarapíthatja.

– Most fordul a kocka, és nem vendégek, hanem házigazdák leszünk a pécsi Bartók-kartársaimmal. Az együttes 22. alkalommal rendezi meg szeptember 21–23. között az Európai Bordalfesztivált, amelyen például olasz, svéd és lengyel formációk adnak majd hangulatos pincekoncerteket Villányban, Villánykövesden és természetesen Pécsen.

Nemes Dóra