Autómentes nap Kanizsán

Biciklisek vették birtokba az Erzsébet teret: az autómentes napon közösségi programok csalogatták a város szívébe a két keréken közlekedőket és a sportos életmód kedvelőit. A rendezvényen nemcsak a környezetkímélő közlekedési formákra, hanem a biztonságos kerékpározásra is felhívták a figyelmet.

Szeptember 22-én tartják az autómentes napot Európában, immár 20 éve. Nagykanizsa – kerékpáros városként – idén is csatlakozott a kezdeményezéshez. A rendezvény megnyitójára óvodásokat, iskolásokat is meghívtak.

– Mindent pici korban kell elkezdeni, és úgy nevelni a fiataljainkat, gyerekeinket, hogy elmondjuk nekik: tömegközlekedéssel is el lehet jutni a célunkhoz, de kerékpárral és gyalogosan is, nem csak mindig autóval – mondta Dénes Sándor polgármester.


A bringás reggeli az autómentes nap elengedhetetlen része (Fotó: Gergely Szilárd)

Az autós életmódnak számos alternatív formája létezik, ezek közül jó pár szórakoztató eszközt kipróbáltak a gyerekek, akiknek a figyelmét a biztonságos kerékpározásra és az úgynevezett 1,5 méter kampányra is felhívták.

– Amennyiben az autós kerékpárost lát az út mellett, akkor ne lépjen rá a gázra, és pár centire a kerékpárostól előzzön – hangsúlyozta Radics Bálint, a Teker Egyesület tagja. – Lassítson és biztonságos távolságból előzze meg.

Ez lakott területen belül egy, lakott területen kívül pedig másfél méter. Nagykanizsán a biztonságos, valamint sportolási célú biciklizést az elmúlt évek kerékpárút-fejlesztései is segítik.


Nagykanizsán és Muraföldén több kerékpáros fejlesztés is megvalósult az elmúlt években
(Fotó: Gergely Szilárd)

– Határon átnyúló módon is kerültek kijelölésre kerékpárutak, és most is van egy olyan pályázat, amelynek keretéből újabb kerékpárutat építünk, ezúttal a Csónakázó-tó körül, ami egyúttal a futóknak és a sétálóknak is lehetőséget teremt arra, hogy a Csónakázó-tavat megkerülve mozoghassanak – mutatott rá Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

Az autómentes közlekedés csökkenti a légszennyezést, emellett az egészséges életmódot is szolgálja.


A program részeként közös tornázás is volt (Fotó: Gergely Szilárd)

Az Erzsébet téren ennek jegyében közös torna is volt, de a nap folyamán közösségi futásra, illetve kerékpáros bemutatókra és felvonulásra is várták a kanizsaiakat. A programokat az országos rendezvénysorozat koordinációjáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint egymillió forinttal támogatta.