Benzingőz, sártenger és libabőr

A benzingőzből és a sártengerből is bőven kijutott a 6. Kanizsai Off Road Fesztivál résztvevőinek. A gépszörnyek már kora reggel felsorakoztak a Petőfi utcai motocross pálya mögött, ahol idén is mély árkok, siratófalak és különféle ügyességi versenyek várták a vállalkozó kedvűeket.       

Reggel hét órától folyamatosan gördültek be a fesztivál helyszínére az autók. A korán kelőknek még jutott idejük egy-két utolsó simításra is.

A balatonboglári Andri Zoltán egy saját építésű kocsival érkezett.

– Több alkatrészből áll össze: a motorja egy ötezres V12-es BMW-motor, a karosszériája is egy BMW-karosszériából lett legyártva. Nagy traktorkerekek vannak rajta, elől és hátul csörlő, és ehhez hasonló apróságok – fogalmazott.


Kimásztak a gödör mélyéből

Az off road szerelmeseire teljesíthető, de sok kihívást ígérő – és a péntek éjszakai esőtől kellőképp felázott – pálya várt.

– Én inkább trialozni szeretek: gödör, egy kis domb, bukik az autó… De a siratófalakat is szeretem, mondjuk, az autó nem annyira, mert az egy kicsit gyenge pontja, nagyot fog az agyagban – árulta el a borsfai Nehoda „Golyó” Attila.

Néha úgy tűnt, egyik-másik akadály valóban kifog a sofőrökön, de azok annál elszántabban nyomták a gázpedált. A családi nappal egybekötött, látványos fesztivál célja nem az autók törése-zúzása volt, hanem az off road népszerűsítése.


Sebességmámor. A fesztivál részeként gyorsulási versenyt is tartottak

– Ez ugyanolyan, mint a Forma-1 vagy akármelyik más autós sportág. Amíg nem ismeri valaki, nem tudja, milyen. Amikor viszont kijön ide, be tud ülni egy autóba, és elviszik a dagonyára… Nekem is borsódzik a hátam… – mondta a megnyitó előtt a szervező, Nagy „CD-s” Zoltán, a Kis-Balaton Off Road Club vezetője.

A fesztiválozók szerint az off roadozás életérzés, az autó építésétől egészen a legkiszámíthatatlanabb akadályok leküzdéséig. A hatodik alkalommal megtartott gépszörny-találkozón csaknem száz terepjáróval és quaddal vettek részt a vállalkozó kedvűek.